Handbollen tar över beachen i Åhus

Sport Beachfotbollen får snällt kliva åt sidan när handbollen idag tar över stranden i Åhus.
Sport • Publicerad 13 juli 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Beachfotbollen får snällt kliva åt sidan när handbollen idag tar över stranden i Åhus.6000 matcher i flera olika åldersklasser ska avverkas på nio dagar. De första spelas idag då barn födda 2001, 2002 och 2003 intar den nybyggda centercourten.På lördag nästa vecka avgörs elitklasserna för herrar och damer.

Mats Jönsson grundade handbollsspelen 1997 och har höga förhoppningar på årets upplaga – som bjuder på en del överraskningar.– Nytt för i år är att fyra landslag kommer, webb-tv sänder live, det är fler sponsorer och fler lag i år. Nu ska vi bara försöka få hit fler besökare också, säger Mats Jönsson.Förra året besöktes Åhus Beachhandboll av totalt 45 000 personer – dittills fler än någonsin tidigare.I år satsar man på ännu ett rekord.– Om vi får bra väder med det programmet vi har så blir jag lite besviken om vi inte får fler deltagare och besökare än vad vi hade ifjol, säger Jönsson.

Årets evenemang präglas av stjärnglans. 2011 var Åhus Beachhandboll stolta över att kunna presentera den tyska storklubben Flensburg som deltog i turneringen.Bundesligalaget ställer upp även den här sommaren men det är närvarandet av Sveriges, Danmarks, Norges och Serbiens landslag som är årets stora nyhet.– Ifjol var Flensburg triumfkortet med Ljubomir Vranjes som tränare och flera världsspelare. De vann elitklassen och drog enormt med publik. I år är det landslaget som är det stora dragplåstret, säger Jönsson.– Det är rätt så mycket som är nytt och jag tror att upplevelsen är större i år än vad den var ifjol.Landslagen deltar inte i någon turnering på stranden men ska separat presenteras på centercourten, spela en intern uppvisningsmatch inom laget och skriva autografer innan man flyger direkt till OS i London.

Förutom de utländska bidragen deltar även den senska handbollseliten i form av exempelvis IFK Kristianstad, Hammarby, H43 och Ystads IF.Alla lag skickar starkast möjliga uppsättning och enligt Mats Jönsson råder det inget tvivel om att beachhandbollen även har stor inverkan på inomhussporten.– Åhus Beachhandboll Festival betyder nog oerhört mycket för inomhushandbollen. Och det beror på att vi bedriver ett event här ute, vi driver inte bara en vanlig handbollscup.Mats Jönsson menar att Åhus är på väg att bli den stora knutpunkten för sporten i landet.– Vi har ett mål att vi ska bli svensk handbolls samlingspunkt, precis som Båstad har tennisen. Folk som håller på med tennis åker till Båstad, folk som håller på med ridsport och är intresserade av hästar åker till Falsterbo. De som är intresserade av handboll och brinner för den sporten ska åka till Åhus. – Det är vårt stora mål. Men vi har en lång resa kvar innan vi landar detta med flera stora investeringar som måste göras.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.