Svårt avslöja jordgubbsfusk

Nyheter Jordbruksverket gör årliga kontroller av ursprungsmärkningen av jordgubbar, men det är svårt att komma hit fuskarna.
Publicerad 13 juli 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Svenska eller inte
Svenska eller inte

Jordbruksverket gör årliga kontroller av ursprungsmärkningen av jordgubbar, men det är svårt att komma hit fuskarna. - Vi hittar mindre än vad man kan tro. På två, tre år har vi hittat en handfull fuskare, säger Tony Nilsson, enhetschef på Jordbruksverkets växtkontrollenhet. Kontrollerna börjar tidigt på sommaren och fortsätter så länge det säljs jordgubbar. På ett år kontrolleras ungefär 200—300 försäljare, ofta efter ett tips. - Vi kan inte se direkt på jordgubbarna om de är svenska eller inte, som många tror, säger Tony Nilsson. Men att få fram konkreta bevis är svårt. Om jordgubbarna misstänks vara felmärkta kan de skickas till ett laboratorium i Tyskland. Där analyseras vattnet i jordgubbarna för att se vilket land de kommer ifrån. - I år har vi skickat 8—10 prover till laboratoriet. Det är inte hundra procent säkert, men det ger indikationer, säger han. Än så länge har de inte fått några svar från laboratoriet. Om något prov skulle visa på fusk, och Jordbruksverket känner att de har tillräckligt med underlag, kan ärendet gå vidare till en åtalsanmälan. Men Tony Nilsson tror att de flesta är ärliga. - Visst fuskas det, men inte i den uträckning man tror, säger han.  

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.