De skördar guld
Stina Lindén och Sofi Holmgren startade Adopt a Bee i höstas och har redan 90 andelsägare som har köpt in sig i en kupa och adopterat bin.I gengäld får de egenproducerad honung.De har andelsägare i runtom i landet men även i Finland, Norge och Irland.I nuläget har de 11 samhällen varav 10 producerat honung. Ett bisamhälle kan ge cirka 30 kilo honung.– Det är första skörden och vi har inte kunnat få från alla kupor eftersom bina kom sent. De behöver bygga upp ett samhälle, säger Sofi Holmgren.
I augusti väntas ytterligare en skörd och de räknar med att få honung över.– Vi kommer sälja överbliven honung så att vi förhoppningsvis kan köpa fler bin till nästa säsong, säger Sofi Holmberg.– Ja, eller en bil, säger Stina Lindén.I nuläget använder de nämligen en cykelkärra och det blir en tung last då varje låda med träramar, i vilka honungskakorna sitter, väger runt tjugo kilo.Stina Lindén och Sofi Holmberg beskriver årets säsong som ett bra år trots en regnig sommar.– Jag tror det beror på att vi är i stan. Här finns blommor lite överallt så bina behöver inte flyga så långt, säger Stina Lindén.
När honungen är redo att utvinnas tas honungskakorna ut ur bikuporna och sedan skrapas vaxet bort. Därefter placeras honungskakorna i en maskin för att slunga ut honungen och samla ihop den för silning.Det görs två gånger för att få bort mindre vaxbitar.Nästa steg är att lagra honungen i ett kärl i ett dygn för att sedan skumma ytan och avlägsna ytterligare partiklar.När man rört om i honungen i några dagar, kan den tappas på burk.– Honungen ska kandera, stelna. När man rör runt slår man sönder sockerkristallerna så att den inte blir för grusig, förklarar Stina Lindén.Men slutresultatet blir inte bara ett traditionellt och nyttigt sötningsmedel.– Det är ganska mycket vax som blir över så vi funderar på att göra cremer och lypsyl. Man brukar göra ljus av bivax men man kan göra en massa andra produkter också, förklarar Sofi Holmgren.
Av den pollinering som görs av insekter står bin och humlor för 70 procent. – På senare år har det kommit en del rapporter om att det är för få pollinatörer så att det hotar den biologiska mångfalden, berättar Sofi Holmgren.Vinterklimatet tar ut sin beskärda del men man tror också att olika gifter inom jordbruket dödar många av de flitiga insekterna.Ett dåligt år kan uppemot en fjärdedel av alla svenska bin stryka med.Många är inte medvetna om hur viktiga bin är för vår livsstil.– I och med att de pollinerar så mycket som vi äter så blir det tufft med matförsörjningen om vi inte har några bin, säger Sofi Holmberg.
Antalet svenska biodlare är få, berättar de. Så få att hälften av all honung importeras från andra länder. Stina Lindén och Sofi Holmberg skulle önska att fler blir biodlare och att fler sällar sig till deras projekt.Än så länge är det bara de två även om anhöriga rycker in och hjälper till som till exempel när första slungningen ägde rum.De två bilentusiasterna känner varandra sedan tidigare då båda är lärare på Hässleholms Tekniska Skola. Biodlingen har de sysslat med i mindre än ett år men säger båda att det inte krävs några särskilda förkunskaper för att ge sig i kast med biodling.– Jag är glad amatör och lär mig efter hand, säger Sofi Holmgren.