Länsstyrelsen avgör förskolans öde

Broby Ingvar Nilsson tillhör den trio i tillsyns- och tillståndsnämnden som tycker att det är okej med en förskola i gamla biblioteket.
Publicerad 16 juli 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Arkivbild
Arkivbild

Ingvar Nilsson tillhör den trio i tillsyns- och tillståndsnämnden som tycker att det är okej med en förskola i gamla biblioteket. Men eftersom fyra ledamöter, varav en från den styrande femklövern Bengt-Arne Persson (C), är emot placeringen av förskolan blev det nej till etableringen vid senaste sammanträdet, den 20 juni.Sedan dess har ingenting nytt framkommit. Ingen i nämnden har, enligt vad Norra Skåne erfar, ändrat sig. – Jag står fast, givetvis gör jag det, säger Bengt-Arne Persson och hänvisar till vad han och de tre socialdemokraterna som också röstade nej till förskolan tidigare sagt.

Nej-sägarna hänvisar till höga bullernivåer, risk för störande damm från omgivande verksamheter och avgaser från den närliggande väg 19. Mötet i morgon blir därmed enbart en formsak. – Det blir historiens kortaste möte i nämnden, säger Ingvar Nilsson. Han förklarar att sammanträdet är till enbart för att möjliggöra att förskoleorganisationens överklagande ska kunna processas av länsstyrelsen. Den formella gången är sådan att politikerna i berörd nämnd först måste titta på överklagandet en gång för att eventuellt komma till nytt beslut innan länsstyrelsen kan få ärendet på sitt bord.

För kommunens politiska styre är ärendet så här långt en stor prestigeförlust. Det var den politiska ledningen, med kommunalrådet Patric Åberg (M) i spetsen, som tryckte på för att få till stånd en privat förskola i den gamla biblioteksbyggnaden. Ett hyreskontrakt finns redan mellan kommunen och förskolans företrädare. Kommunens tjänstemän på miljökontoret hade också välsignat förslaget. Ett tiotal barn har ställts på kö till förskolan som de flesta trodde skulle kunna öppna i höst, inte minst förskolans företrädare som var på god väg att anställa ny personal när TT-nämndens beslut kom.

Men ingen hade kontrollerat om det egentligen fanns en politisk majoritet för förslaget i den politiska samling som hade att besluta om tillstånd. Bengt-Arne Persson säger till Norra Skåne att han inte känt till att frågan diskuterats så ingående mellan förskolepersonalen och kommunledningen. Han vill inte kommentera hur diskussionerna gått i femklövern innan och efter junimötet i TT-nämnden.

Ingvar Nilsson å sin sida menar att det är "många olyckliga omständigheter" som lett till dagens situation. – Jag är inte nöjd med hanteringen av det här ärendet. Det är den interna kommunikationen som inte fungerat, säger han. Samtidigt menar han att eftersom den politiska ledningen och TT-nämnden har olika uppdrag kan den här typen av situationer vara svåra att förhindra. Kommunens centrala företrädare ska arbeta för kommunens utveckling i stort medan TT-nämnden ska se till lagar och regler kring bygg- och miljöfrågor efterlevs. – Det är inte helt enkelt det här. Ingvar Nilsson vill nu att länsstyrelsen så snabbt som möjligt ska fatta beslut i ärendet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.