Kommunen vägrar hjälpa butikerna

Hässleholm Vägarbetet har tystnat på Östergatan.
Hässleholm • Publicerad 17 juli 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Rafed Hmod äger Godishörnan på Östergatan och är ledsen över hur kommunen hanterat avspärrningen. – Vi bidrar till kommunen varje månad
Rafed Hmod äger Godishörnan på Östergatan och är ledsen över hur kommunen hanterat avspärrningen. – Vi bidrar till kommunen varje månad

Vägarbetet har tystnat på Östergatan. Sedan april i år har Hässleholm Miljö AB byggt fjärrvärme på gatan, vilket lett till att den stängts av. Men trots att gatan öppnades för drygt en vecka sedan, är människosorlet på gatan lika tyst som de försvunna maskinerna.

– Vi har förlorat mycket. All avhämtning har varit spärrad och vi missade årets största evenemang i Hässleholm; Siesta, studenten och cruisingen, säger Mohamed Chehade på restaurang Infinity.Men restaurang Infinity har inte bara förlorat kunder, utan även personal.– Jag fått säga upp folk, säger Mohamed Chehade.Restaurangen stämmer nu Hässleholm Miljö AB. – Tingsrätten kräver att vi ska beräkna förlusterna, men det kan vi inte förrän vägarbetet är helt slut.

Bara ett par butiker bort på Östergatan ligger Godishörnan, där Rafed Hmod har varit ägare sedan 2003. –Under de här månaderna har vi inte kunnat täcka våra räkningar och vi har fått be om mer tid att betala hyran, säger han.

Till skillnad från restaurang Infinity har Rafed Hmod inte kunnat stämma Hässleholm Miljö AB. – Om man vill driva en rättslig process mot kommunen måste man ha pengar. Vi har inte det, vi kan inte ens betala räkningarna. Det känns hemskt, säger han och slår ned blicken.Kommunalråd Urban Widmark ser ingen anledning till att kommunen ska kompensera Östergatans butiker för förlusterna. – Vi vet att det är besvärligt för butikerna, men vi kan inte kompensera dem, det är inte praxis, menar han.Borde inte kommunen hjälpa småföretagare när det är på grund av ert arbete de hotas av konkurs?– Det är ingenting kommunen kan hjälpa till med, nej, säger Urban Widmark.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.