Svensk pekas ut som bombare

Nyheter Troligtvis var det en självmordsbombare klädd som turist som sprängde den buss med israeliska turister som exploderade utanför flygplatsen i Burgus i Bulgarien i onsdags.
Publicerad 19 juli 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Troligtvis var det en självmordsbombare klädd som turist som sprängde den buss med israeliska turister som exploderade utanför flygplatsen i Burgus i Bulgarien i onsdags. På övervakningsbilder från flygplatsen ses en långhårig man iklädd solglasögon, keps och ryggsäck gå in i terminalen för att sedan, strax före explosionen, gå ut mot parkeringen. Där ska han ha lyckats placera en bomb i bagageutrymmet på den buss som sprängdes. Bomben dödade fem israeler, en bulgarisk chaufför och honom själv.

– Gårdagens attack i Bulgarien genomfördes av Hizbollah, Irans ombud, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.Misstanken är rimlig, säger Irankännaren Trita Parsi.– Iran är inte en osannolik misstänkt i det här fallet. Det pågår ett intensivt underrättelsekrig mellan Israel och Iran. Ett krig som faktiskt Israel har eskalerat under de senaste två åren, säger Parsi till TT.

Israel har ofta lyckats avvärja hämndförsök från Irans sida för de senaste årens upprepade attacker mot iranska kärnfysiker.– Vi har sett att det har varit försök i Georgien och på andra ställen där de försökt slå till mot israeliska officiella mål, men i och med att de har misslyckats skulle spekulationen vara att de vänt sig mot lättare mål.

Israel har länge hotat attackera Iran för att hindra landet att skaffa kärnvapen. Amir Oren, kolumnist på den israeliska tidningen Haaretz, skriver att dådet i Bulgarien kan bli ett sätt för Israel att rättfärdiga ett krig mot Iran.– Med tanke på att Netanyahu pekade ut Iran bara en halvtimme efter attacken utan att ha några som helst bevis ökar den spekulationen. Från amerikanskt håll har det länge misstänkts att Israel försökt förmå iranierna att slå tillbaka för att eskalera kriget, säger Parsi.

Han tror inte att dådet får Israel att gå till attack, men säger att händelsen riskerar att förvärra den redan mycket spända situationen i Persiska viken och kan utgöra startskott till något betydligt större.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.