Lockade rekordpublik

Kultur och Nöje Publiken är entusiastisk och jublar och stampar fötterna i golvet och vevar händerna på beställning när publikuppvärmaren Linn ger dem instruktioner strax innan tv-sändningen ska börja.
Publicerad 20 juli 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Måns Zelmerlöw valde att sjunga Änglahund tillsammans med publiken när han besökte Sommarlovsbåten i fredags. Foto: Kristina Nilsson
Måns Zelmerlöw valde att sjunga Änglahund tillsammans med publiken när han besökte Sommarlovsbåten i fredags. Foto: Kristina Nilsson

Publiken är entusiastisk och jublar och stampar fötterna i golvet och vevar händerna på beställning när publikuppvärmaren Linn ger dem instruktioner strax innan tv-sändningen ska börja.Många har suttit på träbänkarna i flera timmar. Den första i publiken kom dit tjugo i sex på morgonen och när Sommarlovs-teamet började jobba vid sju var alla läktare redan fulla.

Sigrid Petersdotter och Clara Modigh är stora Måns Zelmerlöw-fans och har dagen till ära gjort plakat med hans namn.– Han sjunger jättebra. Min favoritlåt är Cara Mia, säger Sigrid.Båda två kollar på Allsången varje vecka.– Hon spelar in den och ser den om och om igen, tills det är dags nästa gång, säger Sigrids mamma Ulrika.

Det är tredje året som Sommarlovsbåten är parkerad i Dockan. Första året bjöd på fantastiskt väder. I år har det varit mer moln än sol och värmen har uteblivit. Publiken har klätt på sig ordentligt, många har fleecetröjor och jackor på sig för att klara kylan. Men programledaren och Sommarlovsbåtens kapten Malin Olsson springer omkring i ett par korta jeansshorts och ett tunt linne. Hon erkänner att hon ibland under sommaren har varit tvungen att pina ner sig i ett par shorts för att programmet ska ha sommarkänsla, även om vädret inte är bra. – Jag brukar ha en jacka över men i dag kör jag utan det, säger hon och pekar på sina bara armar.

Vädret har inte så stor betydelse för hur många som kommer och tittar. – Det är det som är så härligt med publiken förklarar Malin Olsson. Till och med när det spöregnar sitter de kvar. Jag tror nog att det är värst för föräldrarna, barnen är så inställda på att vara där att vädret inte spelar någon roll.

I fredags sken solen mest hela tiden över inspelningen och den rekordstora publik som Måns Zelmerlöw hade lockat dit. Han verkar vara omåttligt populär. Malin Olsson förstår varför:– Måns går hem överallt. Barnen älskar honom, mammorna älskar honom, morföräldrarna gillar honom. Och så är han väldigt mycket sommar eftersom han håller i Allsången. Han är Mr Sommar.För Måns Zelmerlöw betydde medverkan i programmet att han fick en möjlighet att komma tillbaka till Skåne.

– Det är alltid härligt att vara nere i Skåne. Jag kände mig så lugn när jag landade på Sturup i torsdags. Skåne kommer alltid att vara hemma, säger han.Och när det var dags att välja en låt att sjunga tillsammans med publiken var det självklart att det skulle vara något skånskt.Varför valde du Änglahund?– Förra året sjöng jag Oh boy och Änglahund är den näst bästa skånska låten. Den är i en klass för sig, menar Måns.

Under programmet är tempot högt. Sebastian från publiken utmanar Måns i att spela trumpet. Till publikens förtjusning får Måns inte knappt ljud i instrumentet när han ska spela. Måns hinner, förutom att sjunga allsång, även med att svara på tittarnas och publikens frågor och vinna stort över Malin i att bygga den största glassen i ett glassrace. När Malin intervjuar Måns och frågar vad han gillar mest med sommaren är ett av svar en att bada. Och tur är väl det för när det avslöjas vem tittarna har röstat fram för att ta badtemperaturen har Måns fått överlägset flest röster. När det är dags dyker han utan tvekan ner i vattnet. Var det kallt?– Det var jättekallt! Det var bara 16 grader i vattnet. Men jag vaknade till ordentligt av doppet, säger Måns.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.