Nävlingefall ovanligt enligt åklagare

Hässleholm Eva Norberg är åklagare i målet.
Hässleholm • Publicerad 20 juli 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Robert Rolf
Foto: Robert Rolf

Eva Norberg är åklagare i målet. Hon menar att det finns flera problem med de tre männens ingripande. Dels handlar det om mängden våldsanvändning.

– Man har inte rätt att använda mer våld än vad nöden kräver vid ett envarsgripande, säger hon.Det andra är om omständigheterna runt händelsen kan motivera ett envarsgripande överhuvudtaget. De tre åtalade männen msstänkte att mannen i bilen var ansvarig för brott som inträffat vid ett tidigare tillfälle– Ett envarsgripande ska ske antingen på bar gärning eller flyende fot, säger Eva Norberg.Rättegången kommer att kretsa både runt bevisning och att reda ut uppsåt, säger hon. Vad gäller våldsanvändningen har de åtalade männen i förhör tillstått visst användande av våld och det är upp till bevisningen att klargöra hur mycket.– Vad gäller frihetsberövandet ska rätten klara ut varför bindning har skett, säger Eva Norberg. Vad har alla inblandade förstått av vad de gjort.Det som har hänt i Nävlinge är inte speciellt vanligt säger hon.– Jag kan inte påminna mig något sådant här fall.

Ewa-Gun Westford som är informatör hos polisen och hon instämmer i att fall där ingripanden av medborgare gått för långt är ovanliga.Hon har erfarenhet från situationen sydöstra Skåne under tiden som Gryningspyromanen var aktiv. Under tiden som det ofta brann förekom många diskussioner i byarna, berättar hon. Ibland riktades kritik mot att polisen gjorde för lite för att lösa bränderna, men det förekom inga handgripligheter.– En sak att prata om det och en annan att göra det, säger hon.Det finns inte många paralleller till fallet med den så kallade Borrby-mannen som efter att ha satt skräck i en hel by fick en brandbomb kastad genom fönstret, menar hon. I fallet Borrby var det mänga andra omständigheter som spelade in och som gör ett jämförande svårt.Att hävda sin okunskap inför vad lagen säger om envarsgripande är inte någon bra ursäkt menar Ewa-Gun Westford.– Man är skyldig som medborgare att känna till sina rättigheter.Grov misshandel och olaga frihetsberövande ger var för sig minst ett års fängelse.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.