Så går förvandlingen till

Skåne/Kristianstad Man måste också ha genomgått en utredning där man har fått diagnosen transsexuell.
Publicerad 23 juli 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Man måste också ha genomgått en utredning där man har fått diagnosen transsexuell. Den utredningen kan ta flera år att genomföra. Första kontakten sker oftast med den vanliga sjukvården. I en rapport som socialstyrelsen tagit fram konstaterats det att det är en väldigt låg kunskapsnivå inom hälso och sjukvården kring diagnosen transsexualism. Det är också lång väntetid för att få börja en utredning. På vissa håll runt om i landet är väntetiden över ett år. I normalfall ska utredningen ta ett år att genomföra. Då är en psykiatriker, psykolog och socionom inkopplade. När sen personen fått sin diagnos följer ytterligare ett år då patienten ska leva som det kön den ska opereras till. Alla i patientens omgivning ska också vara införstådda i att patienten är transsexuell. Kravet på sterilitet kan krångla till det för patienter som är under 25 år. Det krävs ett särskilt tillstånd från Rättsliga rådet för att få sterilisera sig om man är under 25 år. Detta gäller alla som vill sterilisera sig och är under 25 år, även om man inte är transsexuell.

När diagnosen är ställd och personen ska börja leva som det andra könet erbjuds hormonell behandling. Till exempel utvecklar män bröst och får ljusare röst, medan kvinnor får större muskelmassa och skäggväxt. Patienten får också hjälp av en logoped. Sen är det dags att söka tillstånd av rättsliga rådet. Förra året inkom 51 ansökningar om könskorrigering. Alla blev beviljade.Gunnar Kratz, professor i plastikkirurgi är en av landets främsta på området. Han utför ungefär hälften av alla könskorrigeringsoperationer i Sverige.– Om en man ska bli kvinna kan man förenklat beskriva det som att vi tar bort svällkropparna från penis, sparar en bit av ollonet som blir klitoris och sen vänder vi påsen av hud som blivit kvar av penis inåt. På det sättet får man en vagina, berättar han.

Operationen tar 2,5 timme och patienten ligger sen kvar i drygt två veckor på sjukhus. Efter tre månader är det dags för ny operation då inre blygdläppar, klitoriskappa och andra justeringar görs.– Vi har kontakt med patienterna ungefär ett år efter operationen. Men många vill bara lämna sjukvården och smälta in i samhället, då kan det vara svårt att hålla kontakt med dem, säger Gunnar Kratz.– Det är väldigt rolig kirurgi att hålla på med. Patienterna är friska och väldigt kunniga. Däremot är de livrädda för vad som ska hända om de inte får operationen gjord. Självmordsrisken är väldigt hög bland dessa människor, säger Gunnar Kratz.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.