Skåne ska lösa dansk jobbkris

Nyheter Nu är det Danmarks tur att utnyttja Sverige som klarat sig bättre ur krisen, resonerar borgmästarna i Köpenhamns rådhus.
Publicerad 23 juli 2012 • Uppdaterad 10 december 2021
De danska sjuksköterskorna Jytte Möller och Nathalie Böcker Ahlström pendlar från Köpenhamn till Ystad. Foto: Scanpix
De danska sjuksköterskorna Jytte Möller och Nathalie Böcker Ahlström pendlar från Köpenhamn till Ystad. Foto: Scanpix

Nu är det Danmarks tur att utnyttja Sverige som klarat sig bättre ur krisen, resonerar borgmästarna i Köpenhamns rådhus. I den danska huvudstaden fördubblades arbetslösheten till 8,1 procent förra året jämfört med 2008.- För många i Köpenhamn finns det fortfarande en mental blockering mot att pendla till Sverige, trots att det finns väldigt bra jobbmöjligheter där. Och tågförbindelserna är bättre än till pendlarorter i Själland, säger Kim Bentzen från arbetsförmedlingen i Köpenhamn.Svenskar var snabba att hoppa på tåget eller köra bilen över Öresundsbron för att öka sina chanser till jobb när Öresundsbron öppnade 2000. Lönerna var högre i Danmark och den danska kronan stark. Men jobben var också många. Sedan kom finanskrisen och gräset var inte längre lika grönt på andra sidan i slutet av 2000-talet. Danmark befann sig i recession, danska kronan föll och överflödet på jobb försvann.- Jag sökte uppemot 30 jobb på kort tid, men fick avslag efter avslag. Till slut blir man ju så himla omotiverad. Sjukhusen skär ner och man förväntas ha flera års erfarenhet, säger nyutexaminerade sjuksköterskan Nathalie Böcker Ahlström.Samtidigt har Skånes universitetssjukhus och andra vårdinrättningar akut brist på sjuksköterskor. Därför lobbar danska politiker för en ökad rörlighet över gränserna och vill jämna ut jobbpendlingen över Sundet. Planen är att danskarna, precis som svenskarna gjort, ska dra nytta av en bättre arbetsmarknad i grannlandet. I dag pendlar 17 800 till arbete i Danmark, men bara 600 gör den omvända resan.En dag i mars drog en delegation från Ystad till Köpenhamn för att ragga nyutexaminerade sjuksköterskor. Då fick Böcker Ahlström sitt första jobb — på hjärt- och lungavdelningen på Ystads lasarett.- Det kändes så skönt att någon verkligen hade nytta av mig, att kunna känna mig behövd efter alla avslag, säger hon.Lönen är 20 procent lägre i Sverige. Pendlingstiden till Ystad är nästan fyra timmar varje dag. Och tågresorna kostar 2 500 danska kronor varje månad. Men det struntar Böcker Ahlström i.- Det är möjligheten att få erfarenhet i yrket som var avgörande när jag började söka jobb i Sverige. Det hjälper mig att ta mig vidare. Dessutom tjänar jag ju ändå mer än a-kassa.Ibland sover hon över på sjukhuset. Sjuksköterskan Jytte Möller, som också nyss börjat jobbpendla till Ystad, har också ett rum för att slippa åka hem till Köpenhamn varje kväll.- Det här var en chans för mig att äntligen få jobba på ett sjukhus. Sedan min examen har jag sökt flera jobb utan framgång i Danmark, säger hon.Trots allt ljusare chanser för svenska jobb är många danskar fortfarande avvaktande mot att sysselsätta sig på andra sidan Öresund. Inte ens arbetsförmedlare har haft koll på jobbmöjligheterna i grannlandet, enligt Jacob Löbner Pedersen, projektledare för jobb och utbildning i Öresundsregionen hos Köpenhamns kommun.- Men i år ska alla medarbetare bli välinformerade om jobben i Sverige, säger han.En attitydförändring ser ut att vara på väg. En ny undersökning från Köpenhamns kommun visar att var åttonde tillfrågad dansk kan se sig själv arbeta i Sverige under de kommande två åren — det största antalet sedan 2008.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.