Tuff säsong för äppelodlare

Malmö Det är köldknäppen i början av april som ligger bakom den dåliga skörden.
Malmö • Publicerad 27 juli 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Äppelodling. Foto: Scanpix
Äppelodling. Foto: Scanpix

Det är köldknäppen i början av april som ligger bakom den dåliga skörden. Det var ovanligt varmt i mars, blomknopparna satte fart, men så kom ett par nätter med temperaturer på minus åtta grader. De frostskador som frukten ådrog sig då har gjort att vissa sorter ger halverad skörd medan andra har drabbats av långa revor, så kallade slipsar, i skalet. Revorna gör att äpplena bara kan användas till must eller mos. – De sorter som har drabbats värst är Aroma och Discovery. Ingrid Marie har klarat sig hyfsat, säger Lars-Olof Börjesson.Odlingarna i västra Skåne har klarat sig utan frostskador och ger normal skörd. Totalt för Äppelrikets medlemmar är skördeminskningen fem procent jämfört med 2011, medan odlarna på Österlen och runt Kristianstad räknar med en minskning på 20–25 procent.Av päron blir det en mycket liten skörd, 60 procent jämfört med förra säsongen.(TT)

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.