Embla lever livet som professionell musiker

Osby Solen steker som aldrig tidigare denna sommar.
Osby • Publicerad 30 juli 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Solen steker som aldrig tidigare denna sommar. SkåneFolk Youth Ensemble är i fullt sjå med att packa ur de tre minibussarna som forslat de unga musikerna mellan spelningarna under veckan. Scenen med backdrop ska byggas och ljudanläggningen ska kopplas ihop innan eftermiddagens konsert kan börja. Men först blir det lunchpaus med pizza i skuggan.

Embla Bragée är Osby kommuns deltagare i årets SkåneFolk Youth Ensemble. Hon sökte till lägret efter att både hennes lärare och pappa hade tipsat henne.– Plus att en kompis till mig var med förra året och hon tyckte det var jättekul.I dag är det sista dagen på sommarens turné. Embla verkar ta turnélivet med ro.– I början var det riktigt stressigt när alla grejer skulle packas ner och upp, berättar Embla Bragée och fortsätter:– Men efter ett tag börjar man vänja sig.

SkåneFolk Youth Ensembles läger anordnas för tredje året i rad. 16 kommuner runt om i Skåne har skickat en musiker var till lägret, som arrangeras i samarbete med flera skånska musikföreningar och hålls på scoutstugan i Höör. Först träffas ungdomarna i en vecka för att lära känna varandra och finslipa på sina musik- och dansnummer. Veckan därpå ger de sig ut på vägarna i Skåne för att visa upp vad de repeterat. Samtidigt får ungdomarna lönen betald från sina respektive kommuner. Det är ett sommarjobb som alla andra, med skillnaden att man spelar musik istället för att rensa ogräs.

Tempot har varit högt för ensemblen som gjort två spelningar om dagen under veckan, oftast i två olika städer på samma dag.– Det märks verkligen att det är ett jobb när det blir bråttom att packa bilen och man direkt ska iväg till nästa spelning, säger Embla.Embla har spelat fiol i åtta år och även piano i nästan sex år. Till vardags spelar hon i musikskolans orkestrar, men där är repertoaren mer blandad.– Folkmusik har jag inte spelat så mycket innan, men det har varit roligt att testa på, säger Embla som inte ångrar att hon sökte en plats på lägret.– Det har varit jätteroligt. Vi har blivit bra kompisar allihop, säger hon och får medhåll från sina medmusikanter.

Resten av sommaren tänker Embla bara vara ledig och umgås med sina vänner innan skolan börjar. Till hösten börjar hon gymnasiet på Spyken i Lund, för att läsa naturprogrammet med musikalisk inriktning. Hon har inget emot att pendla varje dag från Osby till Lund.– Jag ville verkligen läsa musik och då var det den närmsta skolan.Vad som väntar längre fram i tiden än så vet Embla inte, men hon utesluter inte att hon kommer att syssla med musik på heltid. – Det kan nog i alla fall bli svårt att jobba ett vanligt sommarjobb efter detta, säger hon och skrattar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.