Minst 50 hektar våtmarker behövs

Hässleholm Projektet har fått totalt 6 364 000 kronor av länsstyrelsen för lokala vattenvårdsåtgärder (LOVA) som ska genomföras under åren 2011-2014.
Hässleholm • Publicerad 31 juli 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Projektet har fått totalt 6 364 000 kronor av länsstyrelsen för lokala vattenvårdsåtgärder (LOVA) som ska genomföras under åren 2011-2014.–De markägare som har kommit längst och redan har börjat bygga våtmarker finns i Kristianstads kommun, men även i Hässleholms kommun har många hört av sig, berättar Lars-Erik Williams, kommunekolog i Hässleholm.Fler markägare behövs dock för att målsättningen att anlägga minst 50 hektar våtmarker i Vinneåns avrinningsområde ska kunna förverkligas.

Den information om projektet som ligger på kommunens hemsida har nu uppdaterats och intresserade är välkomna att höra av sig även om det kan vara lättare efter semestrarna eftersom det just nu är semestertider även för kommunekologer.Övergödningen i Östersjön, som bland annat orsakar algblomning, beror till stor del på näringstillförsel från åar. Vinneå i Helgeåns vattensystem är ett av de mest belastade vattendragen i södra Sverige. Uppskattningsvis bidrar Vinneå med cirka tio procent av hela Helgeåns totala transport av fosfor och kväve.Våtmarker i avrinningsområdet förbättrar den ekologiska balansen för fisk och andra organismer och bidrar alltså även till en bättre vattenkvalitet i Hanöbukten.–Det kan visserligen ses som en droppe i havet, men det behövs många sådana och det är bara att hoppas att många andra i landet gör likadant, säger Lars-Erik Williams.I projektet ingår också inventering av enskilda avlopp, bättre omhändertagande av dagvatten och förbättring av lekbottnar.

Liknande projekt uppmuntras nu i hela landet för att det så kallade vattendirektivets krav om god ekologisk status ska uppfyllas.Lars-Erik Williams berättar att ett kompletterande projekt redan diskuteras i Hässleholm och Kristianstad.–Vi skulle vilja utvidga det här till andra delar av Helgeå, förklarar han. Därför planerar vi att söka nya pengar redan i slutet av året och starta ett nytt projekt med samma inriktning till våren, så att projekten under en tid kan löpa parallellt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.