Annons

Barsebäcksverket bör bevaras

Kävlinge Sebastian Fors har nyligen presenterat sitt examensarbete vid Lunds tekniska högskola om en spekulativ revitalisering av Barsebäcks kärnkraftverk.
Kävlinge • Publicerad 3 oktober 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Att bevara Barsebäcksverkets har ett symboliskt värde
Att bevara Barsebäcksverkets har ett symboliskt värde

Sebastian Fors har nyligen presenterat sitt examensarbete vid Lunds tekniska högskola om en spekulativ revitalisering av Barsebäcks kärnkraftverk. – Projektet är en undersökande studie över möjligheterna att ta tillvara på anläggningen, men framförallt är arbetet ett politiskt debattinlägg, säger Sebastian Fors.

Han säger att gamla industribyggnader oftast rivs för att det är praktiskt, inte för att det finns någon hälso- eller miljörisk.– Ta Kockum i Malmö som ett exempel, där hade man tankar om att bevara mycket mer. Men sedan så tyckte man inte att de gamla byggnaderna passade in med det nya. I Kävlinge kommuns visionsdokument för 2025 står det att avvecklingen av Barsebäcksverket ska möjliggöra ny bostadsbebyggelse vid havet. – Jag har försökt finna kvaliteter i både byggnadskomplexet och tomten och funnit värden som Kävlinge kommun totalt bortsett ifrån. Min idé handlar om ett centrum för jordbruks- och fiskeforskning med besökscentrum, som ett sätt att öppna upp kraftverkets slutenhet och dra nytta av tidigare investeringar i infrastruktur och högteknologi.

Caroline StenbäckSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons