Annons

De ska minska värdelös väntan

Nyheter Målet med det ettåriga projektet är att sluta slösa med patientens tid.
Publicerad 25 oktober 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Katarina Bexelius och Mattias Jönsson försöker att hitta sätt för att minska väntetiderna på akuten. För att lyckas vänder de på varje sten och följer patienternas väg genom vårdapparaten. 28 akutmottagningar runt om i landet deltar i projektet på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting. FOTO: JOAKIM STIERNA
Katarina Bexelius och Mattias Jönsson försöker att hitta sätt för att minska väntetiderna på akuten. För att lyckas vänder de på varje sten och följer patienternas väg genom vårdapparaten. 28 akutmottagningar runt om i landet deltar i projektet på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting. FOTO: JOAKIM STIERNA

Målet med det ettåriga projektet är att sluta slösa med patientens tid. Ett annat mål är att öka patientsäkerheten och kvaliteten på vårdarbetet och det tredje att förbättra arbetsmiljön för personalen. Katarina Bexelius påpekar dock att ekonomiska incitamentet finns med i bakgrunden.– Vi är helt övertygade om att det kommer att bli billigare om patienten kommer rätt från början, säger hon. Just akutvården har länge varit ett sorgebarn för sjukhuscheferna. Allt fler människor söker vård på akuten och resurserna räcker inte alltid till. En av svårigheterna har varit att få de sjuka som måste läggas in vidare, till rätt avdelning, för att inte orsaka total igenkorkning på akuten. Problemen förvärras i dagens läge när sjukhuset skär ner på vårdplatser. Bristen på akutläkare är ett annat stort bekymmer.

Katarina Bexelius och Mattias Jönsson menar att i detta kärva läge måste alla inom vården tänka i nya banor.– Det är inte konstruktivt att hela tiden skrika efter mer pengar när man hela tiden får nej. Det gäller istället att göra ett gott arbete utifrån de förutsättningar vi har, säger Katarina Bexelius.Som ett första steg har Katarina Bexelius och Mattias Jönsson valt ut en begränsad patientgrupp, personer som söker för förmaksflimmer. Patienter med denna diagnos får i genomsnitt aktiv vård i 50 minuter. Resten av tiden, sex timmar, består av väntan.– Vi ska försöka bygga upp ett nytt flöde kring denna patientgrupp. Om vi kan sätta igång processen direkt, när den första bedömningen av patienten görs, har vi vunnit mycket. I dag kanske patienten sitter och väntar i två timmar för att få träffa en läkare, säger Katarina Bexelius.Tanken är att de två ska ta fram flödesscheman för fler diagnoser. Denna mall ska sedan kunna användas av akutmottagningar över hela landet.

Patienter med propp i benet, äldre multisjuka, höftfrakturer och strokepatienter är andra grupper som ska studeras mer ingående.– De äldre multisjuka blir nästan alltid inlagda, men de brukar ändå passera akuten för ett antal provtagningar. Men eftersom de ändå ska stanna på sjukhuset kunde de kanske komma direkt till avdelningen. Proverna kan sedan tas efterhand, säger Katarina Bexelius. Den sistnämnda modellen är redan i bruk och fungerar framgångsrikt för patienter med höftfrakturer. – Problemet för akuten i dag är att vi får in så många patienter samtidigt. Om vi istället kunde flöda dem rakt igenom hade vi löst mycket, säger Katarina Bexelius.En fortsättning på projektet är att hitta sätt att förbättra samarbetet med primärvården. Många patienter kunde tas om hand på sin vårdcentral istället för att söka sig till akuten.

Joakim StiernaSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons