Annons

Bra med granskning av sjukhuset

Nyheter Ett av de mer udda vallöftena var att få den ideella sektorn att bli mer involverad i den skånska vården.
Publicerad 24 november 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Gilbert tribo (FP) och Carl Johan Sonesson (M) Arkivbilder
Gilbert tribo (FP) och Carl Johan Sonesson (M) Arkivbilder

Ett av de mer udda vallöftena var att få den ideella sektorn att bli mer involverad i den skånska vården. Gilbert Tribo hoppas fortfarande att någon av de stora organisationerna ska vilja driva en vårdcentral.– Vi skulle gärna se att någon av dem ackrediterade sig. Jag tror att det är bra med mångfald. Diskussioner pågår. Jag tror att vi kommer att se att detta blir verklighet under innevarande mandatperiod, säger han.

När det gäller satsningar på primärvården, som ses som en strategisk del för att minska trycket på sjukhusen, så är Gilbert Tribo inte nöjd med resultatet hittills.– Vi har inte fullt levt upp till det löftet. Om Folkpartiet hade fått bestämma helt själv hade vi satsat mer pengar på primärvården, säger han.Sjukhusen har också haft det tufft de senaste åren, med ständiga besparingar och larmrapporter om felbehandlade patienter och dödsfall som kan kopplas till platsbrist. Socialstyrelsen oroar sig för patientsäkerheten och har fått upp ögonen för att något kan vara fel när det gäller vårdplatssituationen.– Det är jättebra att myndigheten granskar Skånes universitetssjukhus. Det välkomnar jag. Det är så hälso- och sjukvården utvecklas, säger Gilbert Tribo.

Annons

Ifråga om att förbättra skåningarnas tillgänglighet till vården, menar han att utvecklingen går åt rätt håll. – Vi ligger i mitten i jämförelse med andra landsting. Om man ser till de andra storstadsregionerna så är Västra Götaland duktigare än vi medan det är sämre i Stockholm, säger han.Carl Johan Sonesson uppger att åtgärder har vidtagits inom de flesta områden där köerna har varit ett problem. Väntetiderna för gråstarroperationer har kunnat kortas genom att patienterna kan välja mellan fler enheter. Fetmaoperationerna är däremot ett fortsatt bekymmer. Vården har svårt att tackla det stora antal patienter som vill få behandling.

– Under 2011 kom det vissa månader 200 nya patienter. Nu har antalet sjunkit till 100-110, men vi har fortsatta väntetider på ett år, säger han. Inte heller har Region Skåne under de senaste två somrarna fått del av den så kallade kömiljarden, det vill säga de statliga pengar som betalas ut till landsting som uppfyller vissa kriterier när det gäller väntetider.– Vi kan inte ge oss själva fullgott betyg när det gäller tillgängligheten. Det får man vara självkritisk och medge, säger Carl Johan Sonesson.

Joakim StiernaSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons