Annons

Få löften har infriats

Nyheter Tillgängligheten i vården: Skåne har problem inom detta område, liksom resten av Sverige.
Publicerad 24 november 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
När halva mandatperioden har gått visar det sig att den styrande femklövern misslyckats med att infria flera av sina vallöften gällande vården. Arkivbilder
När halva mandatperioden har gått visar det sig att den styrande femklövern misslyckats med att infria flera av sina vallöften gällande vården. Arkivbilder

Tillgängligheten i vården: Skåne har problem inom detta område, liksom resten av Sverige. Tillgängligheten har förbättrats de senaste två åren, men för vissa specialistbehandlingar är köerna fortfarande långa. De exempel som främst lyfts fram är operationer för fetma, grå starr och sömnapné. Att få tid på vårdcentralen, eller ens komma fram per telefon, är fortfarande svårt på många håll.

Satsningar på den nära sjukvården: Primärvården har fått mer resurser, men inte i någon större omfattning. Folkpartiet har som mål att tillföra en halv miljard, men resultatet efter budgetmanglingen har blivit ett annat. Förra året fick primärvården inget tillskott alls, 2012 är summan 30 miljoner.

Annons

Mobil hälsovård: Frågan är fortfarande på utredningsstadiet. Femklövern vill att fler patientkategorier än döende patienter ska få kvalificerad vård i hemmet. Det kan röra sig om människor med olika kroniska tillstånd eller barn som genomgår kvalificerade behandlingar, till exempel mot cancer. En satsning som dock har genomförts och har fallit väl ut är mobil röntgen. För många äldre innebär det minskat lidande när de slipper att ta sig till sjukhuset för att röntgas. Istället kommer röntgenteamet ut till boendet. En försöksverksamhet i Lund med omnejd inleddes för fyra år sedan. Region Skåne utreder om tjänsten ska byggas ut till hela Skåne, men något beslut är inte fattat.

God patientsäkerhet: En fråga som är svår att mäta. 2011 kan i varje fall sammanfattas som ett stort misslyckande för femklövern inom detta område. Fem dödsfall inträffade som enligt Socialstyrelsen kan kopplas till brist på vårdplatser. Det har till exempel varit akut brist på intensivvårdsplatser för barn. Socialstyrelsen har därför inlett en särskilt granskning av regionen ur ett vårdplatsperspektiv. En av chefsläkarna, Eva Ranklev, menar att situationen har förbättrats genom att klinikerna i år har blivit bättre på att korta vårdtiderna. På så sätt frigörs vårdplatser för de patienter som verkligen behöver dem. Femklövern har infört ett system som premierar sjukhus som arbetar mycket med hygien och läkemedelsgenomgångar. Det har medfört en förbättring inom dessa områden.

Ökad mångfald: Detta område har varit femklöverns käpphäst. Genom att finansieringen genom hälsovalsystemet följer patienten, har konkurrensen mellan vårdcentraler, barnavårdsenheter och mödravårdsenheter blivit knivskarp. Många privata aktörer har etablerat sig i Skåne, både små personaldrivna bolag och större företag. Framför allt i de stora orterna upplever många att mångfalden har ökat, medan landsbygdsbefolkningen har kommit i kläm. I områden med dåligt patientunderlag är det inte lönsamt att driva vård. Genarp är ett exempel på den utvecklingen.Många reagerade mot att jourcentralen, som primärvården hade vägg i vägg med akuten i Lund, lades ner och att motsvarande, planerade, central i Malmö aldrig kom till stånd. Motiveringen var att de stred mot hälsovalets principer om konkurrensneutralitet. Resultatet blev att ännu fler patienter sökte sig till de redan överbelastade akutmottagningarna. Förra hösten tog fullmäktige beslut att handla upp primärvårdsjourer som ska placeras på de båda sjukhusen, men de har ännu inte öppnats.

Effektiviseringar: Ännu ett område som är svårt att mäta. Sjukhusen jobbar vidare med utvecklingsmetoden Lean, som går ut på ett ständigt personaldrivet förbättringsarbete. Vårdproduktionen, det vill säga hur mycket vård (antal behandlingar, operationer, besök med mera) har ökat i Region Skåne i fem år i rad. Sjukvården har heller aldrig kostat så mycket pengar. 2001 kostade den skånska vården cirka 14,5 miljarder. Motsvarande siffra i dag är 24 miljarder. Samtidigt har befolkningen inte ökat med mer än 100 000. Samtidigt menar många anställda inom vården och patienter att vårdproduktionen har ökats på bekostnad av ett tuffare arbetsklimat. Allt färre anställda ska ta hand om allt fler patienter. Patienter skickas hem för tidigt och risken för misstag har ökat. Ett exempel är att Sus under 2012 minskar antalet anställda med 500 personer och att det är anställningsstopp på sjukhuset sedan i somras. De största minskningarna görs på vikarier, som kan rycka in och avlasta när den ordinarie personalen är borta av olika skäl. Flödena inom sjukhuset och mellan sjukhuset och den kommunala vården och primärvården måste förbättras ytterligare ifall effektiviteten ska öka. Det verkar alla vara överens om, men arbetet går än så länge trögt.Att vården kostar mer i dag kan förklaras av att skåningarna blir allt äldre och att fler därför efterfrågar vård samt att den allt mer specialiserade vården (till exempel skräddarsydda läkemedel) är dyrare.

Joakim StiernaSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons