Nyheter

”Finns en sådan enorm besvikelse”

Rikard Larsson (S) Arkivbild
Artikel Nyheter
– Det är inte lätt att som politiker besöka verksamheterna i dag.

– Det är inte lätt att som politiker besöka verksamheterna i dag. Det finns en sådan enorm besvikelse bland personalen, som måste jobba med alla orimliga besparingar, säger Rikard Larsson.Han tycker att femklöverns bild av att skåningarna har fått en effektivare vård för pengarna är skev. Det har skett till priset av personalens arbetsmiljö.Rikard Larsson pekar också på klara försämringar.– Vårdproduktionen har vuxit, det är givet, men till vilket pris. Ett exempel är förlossningsvården i Malmö, där de nyförlösta mammorna och deras partners skickas hem efter november när familje BB stänger, säger han.

Primärvården är ett annat sorgebarn, anser Rikard Larsson. Femklövern lovade att pengar skulle föras över från sjukhusen till primärvården för att hjälpa den sistnämnda att ta emot fler patienter och förbättra tillgängligheten. På så sätt skulle sjukhusen avlastas. Men av de utlovade pengarna har det inte blivit mycket.– Femklövern genomför privatiseringar samtidigt som den sparar på det offentliga. Det har medfört ett tuffare klimat, säger han.Går man ner på detaljnivå finns det andra exempel på svikna löften, fortsätter Rikard Larsson. Långbänken med vårdcentralen i Södra Sandby är ett exempel. – Det är så uppenbart ett löftesbrott. Framför allt Centern sa inför valet att vårdcentralen skulle byggas om. Men nu ska det inte ske, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Oavgjort i stormötet – efter superinhopp

Det blev oavgjort mellan IFK Norrköping och Malmö FF efter en sen kvittering av Pontus Almqvist.
Det blev oavgjort mellan IFK Norrköping och Malmö FF efter en sen kvittering av Pontus Almqvist.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport I onsdags befäste IFK Norrköping serieledningen tack vare 3-1 mot Göteborg. När laget gästade Malmö FF var hemmalaget hela sju poäng efter och piskade att vinna.
Men ett sent mål av superinhopparen Pontus Almqvist såg till att Norrköping fortsatt har ett stadigt försprång på guldfavoriten.
– Jag vet vad jag har i mig och har haft den här målkänslan hela tiden, säger Almqvist till Dplay.

Ola Toivonen gjorde sin första allsvenska match från start sedan hemkomsten till Malmö FF. I sin senaste sejour i klubben kom han fyra i skytteligan (14 mål) – men det var å andra sidan tolv år sedan.

Anders Christiansen var också han tillbaka. Utan Christiansen, som både gjort två mål i premiären mot Mjällby och hattrick i cupkvarten mot AIK, hade Malmö FF:s anfallsspel kärvat.

Det var också Christiansen som skulle spela fram till Sören Rieks som i den 36:e minuten kunde tråckla sig fri och dunka in 1-0.

Målet var Rieks femte i karriären mot just Norrköping, han gjorde också mål när lagen möttes i höstas.

– De senaste matcherna har jag gjort det, så det känns skönt, sa Rieks i DPlays pausintervju.

Kaptenen tillbaka

Även serieledaren kom till spel stärkta. Alexander Fransson var tillbaka från skada och gjorde sin första start för säsongen.

Kaptenen spelade dock endast 45 minuter.

För Toivonens del blev det 75.

– Man ser att det inte är en hundraprocentigt tränad Toivonen, men i mellanrummen så ser man hans touch, summerade DPlay-experten Jens Fjellström.

Superinhopp

IFK Norrköping var inför mötet i Malmö överlägset målgladast i allsvenskan och hade gjort sju mål mer än något annat lag i ligan. Man skulle inte gå mållösa denna gång heller.

Pontus Almqvist hoppade i segermatchen mot Göteborg in och gjorde mål. Och mot Malmö FF skulle historien upprepa sig.

I 88:e minuten tog 21-åringen emot Rasmus Lauritsens nick, bröt sig fri och placerade in 1-1 via stolpen.

– Jag vet att lägena kommer när man spelar i ett sådant lag som jag spelar i. Jag känner Rasmus och vet att han vinner nästan varje boll. Jag visste den skulle komma till mig, jag tog mig förbi Oscar Lewicki och placerade in den, säger Almqvist.

Malmö FF toppar inför årets säsong guldligan med 20 titlar. Norrköping ligger trea med 13. Efter kvällens 1-1-match lever hoppet om att minska försprånget.

Martin Hardenberger/TT

Sport

Elfsborg obesegrat – vände sent mot Kalmar

Elfsborgs Samuel Holmén jublade efter sitt 2–1-mål borta mot Kalmar FF.
Elfsborgs Samuel Holmén jublade efter sitt 2–1-mål borta mot Kalmar FF.
Foto: Patric Söderström/TT
Sport
Sport Det satt långt inne, men efter sju omgångar är Elfsborgs förlustnolla fortfarande intakt.
Kvitteringen borta mot Kalmar kom med fem minuter kvar att spela, och 2–1-målet gjorde inhopparen Samuel Holmén på tilläggstid.
– Alltid skönt att göra mål, och framför allt när det är viktiga mål, säger Holmén till Dplay.

Ett obesegrat Elfsborg mot ett Kalmar med tre raka förluster och nästan en hel startelva på skadelistan. Det var inte mycket som talade för hemmalaget, som hade tre spelare på bänken som inte gjort en enda allsvensk match.

Men det som är mest logiskt på pappret behöver inte vara det i verkligheten, i alla fall inte i 85 minuter.

Matchen började med något som måste vara nära världsrekord i hörnor. På de första fem minuterna hade sex hörnor slagits, tre för varje lag. Och det var farligt nästan varje gång.

Alitis första

Så att matchens första mål skulle komma på en hörna kändes logiskt. Det var på Kalmars femte hörna, i 13:e minuten, som bollen styrdes mot Fidan Aliti, som för dagen var lagkapten då Viktor Elm fortsatt har problem med ett knä. Aliti slängde sig fram och stötte in sitt första mål för året.

Matchen höll högt tempo och bra fotboll från båda lagen, skillnaden var att Elfsborg hade mycket svårt att hitta fram till målchanser. De hade egentligen bara en på hela första halvlek, och då stod Lucas Hägg Johansson i vägen.

Kalmar hade flera chanser, Filip Sachpekidis kunde och borde ha gjort 2–0, men Tim Rönnings räddning var av ypperlig klass.

"Skön känsla"

Andra halvlek tappade en del i tempo och kvalitet. Mycket på grund av att Kalmar drog ner på tempot, de vill slå vakt om sin ledning.

Kalmar fick i alla fall chansen till många omställningar, men på grund av ett mycket slarvigt passningsspel resulterade det sällan i målchanser.

Kvitteringen skulle komma, på en fast situation. Lagkapten Sivert Nilsen, som var tillbaka i startelvan, nådde högst på en frispark och lobbnickade in kvitteringen med fem minuter kvar att spela.

Segermålet kom på tilläggstid genom inhopparen Samuel Holmén.

– Vi lyfter oss i andra halvlek, vi hade det svårt i första. Men i andra trycker vi ner dem och till slut får vi en och två bollar. Det är en skön känsla i laget vi tror på oss, vet vad vi kan, säger Samuel Holmén till Dplay.

Anders Jönsson/TT

Hässleholm

”Jag vill inte se barn på gatorna utan hem”

Robin Gustavsson, ordförande i socialnämnden i Hässleholm.
Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Hässleholm
Hässleholm I Hässleholms kommun lever 1195 barn i familjer med skuld. Under tre års tid har siffran varit stadig och nu vill Robin Gustavsson, ordförande i socialnämnden i Hässleholm, att fler familjer ska be om hjälp.

Procentuellt bor 11,4 procent av kommunens barn i familjer med skuld hos Kronofogden, en siffra som varit stadig under de tre senaste åren. Robin Gustavsson berättar att socialnämnden arbetar utifrån riksnormen för att avgöra vilka familjer som behöver ekonomiskt stöd.

– Då gör vi en grundlig undersökning och väger inkomster med utgifter för att avgöra om en familj behöver stöd eller inte, säger Robin Gustavsson.

De kommuner med högst andel barn i skuldsatta familjer är Ljusnarsbergs kommun, Grums kommun och Skinnskattebergs kommun där andelen uppgår emot 20 procent. Detta medan Lomma kommun, Danderyd kommun och Habo kommun har längst andel med låga 1,8, 1,9 och 2,4 procent. I förhållande till dessa siffror ligger Hässleholms kommun med sina 11,4 procent nära snittet.

Vill sänka siffran

Robin Gustavsson säger att för att sänka denna siffra måste socialnämnden försöka arbeta mer med skuldsanering och ekonomiskt stöd.

– De som behöver hjälp måste söka den hos oss. Då kan vi hjälpa till och försöka reda upp personernas ekonomi genom skuldsanering och ekonomiskt stöd, berättar Robin Gustavsson.

Han poängterar också att skuld sällan är ett ensamt problem. Ofta hänger det ihop med hög arbetslöshet eller psykosociala problem i samhället.

– Vid procentuella redovisningar av psykosociala problem i olika kommuner har Hässleholm nästan alltid höga siffror vilket kan hänga ihop med att vi har ganska många familjer i skuld, förklarar Robin Gustavsson.

Speciellt ansvar

Vidare berättar Robin Gustavsson att både kommunen och föräldrar har ett speciellt ansvar när det gäller barn. Han tror att många inte är tillräckligt ekonomiskt medvetna och inte planerar för framtiden.

– Vi måste göra allt för att undvika att familjer med barn blir vräkta. Det är en situation som inte får uppkomma. Jag vill inte se barn på gatorna utan hem, avslutar Robin Gustavsson.

FAKTA

Riksnormen

Tillsammans med skäliga kostnader för vissa andra behov avgör riksnormen nivån på försörjningsstödet. Beloppen bestäms av regeringen inför varje nytt kalenderår och gäller som miniminivå för de behov som riksnormen ska täcka. Riksnormen tar hänsyn till:

– Hur många personer som finns i hushållet

– Ålder på barn och skolungdomar

– Om barn och skolungdomar äter lunch hemma

– Om vuxna är ensamstående eller sammanboende

Källa: Socialstyrelsen

Inrikes

Stockholm fortsätter med gratis antikroppstest

Antikroppstest genomförs genom blodprov. Arkivbild.
Antikroppstest genomförs genom blodprov. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Region Stockholm kommer att fortsätta erbjuda gratis antikroppstest mot covid-19 även när ett miljonavtal med företaget Werlabs går ut. Andra aktörer kommer att sköta testningen.

Under fyra veckor har företaget stått för en majoritet av testerna i regionen, men nu har kapaciteten tagits över av 80 provtagningsenheter på olika platser i Stockholms län, bland annat via Karolinska Universitetslaboratoriet.

"På kort tid har vi kommit upp i stora volymer tack vare avtal med flera privata aktörer inom testning och analyserande labb", säger Claes Ruth, chef för Karolinska Universitetslaboratoriet och ansvarig för provtagningen för covid-19 i Region Stockholm, i en skriftlig kommentar.

Bland annat samarbetar man med företag som Doktor.se, Kry, Synlab och Unilabs. De kostnadsfria testerna går fortsatt att boka via Vårdguiden 1177.

"Tack vare Region Stockholms egen kapacitet och nya samarbeten med privata provtagande vårdgivare så ökade antalet prover samma vecka och det förväntas öka ytterligare under denna och nästa vecka", säger Claes Ruth.

Enligt Werlabs vd Henrik Forsberg ingick företaget en upphandling med regionen på 550 kronor per test, det vill säga nästan 55 miljoner kronor för 100 000 tester.

– Nu när vi inte har någon förlängning av avtalet på plats, samtidigt som vi måste ha kostnadstäckning, har vi inte möjlighet att hålla verksamheten öppen, säger Henrik Forsberg till TT.

Antikroppstester kan genomföras av allmänheten även i andra regioner i Sverige, men för en kostnad. I Region Sörmland går ett antikroppstest att genomföra för en avgift på 470 kronor medan den i Västra Götalandsregionen väntas bli 160 kronor för allmänheten när testningen skalats upp ordentligt i september.

Kultur och nöje

"Hamilton"-soundtrack ökade med 1 000 procent

Lin-Manuel Miranda, som skrivit musikalen och tidigare spelade huvudrollen, i 'Hamilton'. Arkivbild.
Lin-Manuel Miranda, som skrivit musikalen och tidigare spelade huvudrollen, i "Hamilton". Arkivbild.
Foto: Charles Sykes/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Att visa den hyllade Broadwaymusikalen "Hamilton" på strömningstjänsten Disney plus har visat sig vara ett succédrag för alla inblandade.

Det har tidigare rapporterats att Disney plus fick 742 000 nya kunder när man började visa "Hamilton" förra helgen.

Nu går också musikalens soundtrack från 2015 upp på den amerikanska albumlistans andraplats. Det är den högsta placering som ett ensemblealbum har nått sedan soundtracket till "Hair" låg etta 1969, rapporterar Billboard.

"Hamilton"-soundtracket har legat på den amerikanska albumlistan 250 veckor i rad, den högsta placering som skivan nått tidigare var nummer tre. Den senaste veckan har försäljningen av soundtracket ökat med 1 000 procent jämfört med de två föregående veckorna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Inrikes

Misstänkt serieblottare gripen

Polisen kunde i juni gripa en person misstänkt för sexuellt ofredande. Totalt har man lyckats lösa nio olika fall av ofredanden sedan mannen greps. Arkivbild.
Polisen kunde i juni gripa en person misstänkt för sexuellt ofredande. Totalt har man lyckats lösa nio olika fall av ofredanden sedan mannen greps. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har gripits misstänkt för sexuellt ofredande, skriver SVT Nyheter Västernorrland.

Polisen har sökt mannen sedan flera fall av ofredanden ägt rum sedan februari i år. Mannen har rört sig i Västerbotten och Västernorrland och i hans spår har olika anmälningar av ofredanden gjorts från kvinnor som utsatts.

Mannen har väntat ut kvinnorna och sedan stigit fram naken men maskerad över ansiktet. Det yngsta brottsoffret är 14 år och det äldsta 26 år.

– Vi ser oerhört allvarligt på den här typen av brott. Det skapar obehag och oro bland de kvinnor som blivit utsatta, säger Josefine Perming Tengqvist avdelningen för grova brott på polisen i Västernorrland till SVT.

I juni kunde polisen gripa mannen, som erkänner brott, och därigenom lyckats lösa nio olika fall av ofredanden i de två länen. Mannen har blottat sig på orter som Timrå, Sollefteå, Umeå och Örnsköldsvik.

Utrikes

Ersättning för skjutna vildsvin i Norge

Norska livsmedelsmyndigheten ska betala för vildsvin som skjutits i Norge. Arkivbild.
Norska livsmedelsmyndigheten ska betala för vildsvin som skjutits i Norge. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Utrikes
Utrikes

Norska livsmedelsmyndigheten Mattilsynet ska betala ut ersättning till jägare som skickar in prover från vildsvin som fällts i Norge.

Ersättningen för en hane är 500 norska kronor och för en hona ska 2 000 kronor betalas ut, eftersom de i högre grad ökar beståndet.

De insända proverna kommer att kontrolleras för parasiten trikiner, som hos människor kan leda till sjukdomen trikinos vid intag av otillräckligt tillagat kött.

– Det är viktigt och bra att vi får till åtgärder som leder till färre vildsvin i Norge. Regeringen har lanserat en handlingsplan mot vildsvin, och kompensationssystemet är en av punkterna i denna åtgärdsplan, säger jordbruks- och livsmedelsminister Olaug Bollestad.

Samtliga vildsvin i Norge tros ha kommit från Sverige, men på grund av att de kan föra med sig nya sjukdomar som kan smitta andra djur och människor är de inte välkomna där.

Kultur och nöje

Talib Kweli släpper nytt – via Patreon

Talib Kweli låter fansen prenumerera på hans nya album. Arkivbild.
Talib Kweli låter fansen prenumerera på hans nya album. Arkivbild.
Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Rapparen Talib Kweli väljer att släppa sitt nya album via prenumerationstjänsten Patreon. Fans kommer att kunna välja bland prenumerationer i olika prisklasser för att få tillgång till materialet – grundkonceptet är dock att Talib Kweli kommer att släppa en låt i månaden, skriver Rolling Stone.

Patreon är en populär tjänst bland upphovsmän som tillhandahåller material via internet, såsom poddare, vloggare och musiker. Välkända artister som Ani DiFranco och Kimbra har använt sig av tjänsten men enligt Variety är Talib Kweli den största artisten hittills som ger ut ett helt album via Patreon.

När rapparen var som störst, under 00-talet, hade han flera album som nådde topp 20 på den amerikanska albumlistan – däribland "Eardrum", som gick rakt in som tvåa 2007.

Talib Kweli har genom åren ofta hyllats för sin raptalang – bland annat av hiphopmogulen Jay-Z. På låten "Moment of clarity" från 2003 rappar Jay-Z de klassiska raderna:

"If skills sold, truth be told, I'd probably be lyrically Talib Kweli."

NÄSTA ARTIKEL