Annons

”Finns en sådan enorm besvikelse”

Nyheter – Det är inte lätt att som politiker besöka verksamheterna i dag.
Publicerad 24 november 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Rikard Larsson (S) Arkivbild
Rikard Larsson (S) Arkivbild

– Det är inte lätt att som politiker besöka verksamheterna i dag. Det finns en sådan enorm besvikelse bland personalen, som måste jobba med alla orimliga besparingar, säger Rikard Larsson.Han tycker att femklöverns bild av att skåningarna har fått en effektivare vård för pengarna är skev. Det har skett till priset av personalens arbetsmiljö.Rikard Larsson pekar också på klara försämringar.– Vårdproduktionen har vuxit, det är givet, men till vilket pris. Ett exempel är förlossningsvården i Malmö, där de nyförlösta mammorna och deras partners skickas hem efter november när familje BB stänger, säger han.

Primärvården är ett annat sorgebarn, anser Rikard Larsson. Femklövern lovade att pengar skulle föras över från sjukhusen till primärvården för att hjälpa den sistnämnda att ta emot fler patienter och förbättra tillgängligheten. På så sätt skulle sjukhusen avlastas. Men av de utlovade pengarna har det inte blivit mycket.– Femklövern genomför privatiseringar samtidigt som den sparar på det offentliga. Det har medfört ett tuffare klimat, säger han.Går man ner på detaljnivå finns det andra exempel på svikna löften, fortsätter Rikard Larsson. Långbänken med vårdcentralen i Södra Sandby är ett exempel. – Det är så uppenbart ett löftesbrott. Framför allt Centern sa inför valet att vårdcentralen skulle byggas om. Men nu ska det inte ske, säger han.

Annons

När det gäller Skånes universitetssjukhus påpekar Rikard Larsson att det för första gången någonsin har fått mindre pengar mellan 2011 och 2012. Ändå ska sjukhuset klara av alla kostnadsökningar. Följden har blivit det underskott och de besparingar vi ser nu, säger Rikard Larsson. Rikard Larsson sticker inte under stol med att Socialdemokraterna vill att skattebetalarna ska skjuta till mer till vården.– Jag kan inte se hur vi ska kunna komma vidare utan en skattehöjning, säger han.

Fast helst hade han önskat sig att staten justerade intäktssidan med sitt skatteinstrument, som är mer finstämt än regionens. Staten kan besluta om progressiva skatter som gör att de som tjänar mer, betalar mer. Den möjligheten har inte regionen.– Om vi höjer skatten får en undersköterska betala lika stor andel av sin lön som en direktör, säger Rikard Larsson.Socialdemokraterna har pratat om en höjning med 60 öre. En sådan skulle innebära att sjukvården kunde få ett tillskott på en miljard. Bland annat vill oppositionen använda pengarna till att göra vården inom primärvården avgiftsfri.

Joakim StiernaSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons