”Är inte bara min bok”

Nyheter Nuförtiden reagerar de flesta sansat när Miguel Ángel Fragas berättar att han har hiv.
Publicerad 1 december 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Miguel Ángel Fraga lanserar sin bok Hivernation. Foto: Andreas Hillergren / Skånska Dagbladet
Miguel Ángel Fraga lanserar sin bok Hivernation. Foto: Andreas Hillergren / Skånska Dagbladet

Nuförtiden reagerar de flesta sansat när Miguel Ángel Fragas berättar att han har hiv. Så har det inte alltid varit. När han på mitten av 1980-talet smittades i sitt hemland Kuba, var han en av många som placerades på ett sanatorium. En plats som kom att bli hans hem i drygt sex år. Men Hivernation handlar främst om svenska upplevelser av sjukdomen.

– 30 år efter att hiv kom hit så lever stigmatiseringen och diskrimineringen fortfarande, säger Miguel Ángel Fragas samtidigt som solljuset reflekteras i hans solglasögon. Han sitter i Noaks arks föreläsningssal där han snart ska föreläsa om sin bok. Miguel Ángel Fragas kall är att få folk som är hiv-positiva att våga komma ut och berätta om sin sjukdom. – Trycket lättar efter att man berättat. Men det är ett stort steg att ta. Då kan även de förstå att det viktiga är vem du är, inte vad du har.

I arbetet med boken intervjuade Miguel Ángel Fragas människor Malmö, Lund och Helsingborg om deras upplevelser av sjukdomen. – Jag förvånades av en kvinna i 50-årsåldern som nyligen smittats. Hon hade inte kommit ut och pratat om sin sjukdom innan jag pratade med henne. Det är en sjukdom som kan drabba alla. Hivernation är Miguel Ángel Fragas åttonde bok, men det är den första som ges ut på svenska.

– Det finns fortfarande fördomar. Men de odlas främst i tystheten. Alla människor har sina skavanker om det så är hiv, cancer eller bara eksem. Miguel Ángel Fragas berättar att situationen även förbättras på Kuba. I dag kan hiv-positiva på eget initiativ ta sig till en skola där de undervisas i hur man kan leva med sjukdomen. Innan han går upp i talarstolen har han en sak till att säga: – Det är inte bara min bok. Den tillhör alla som medverkat och drabbats av sjukdomen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.