Många myter om hiv lever kvar

Nyheter Om några månader presenterar han en stor studie över utvecklingen av aids och hiv i Sverige.
Publicerad 1 december 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
– Rädslan och okunskapen kring hiv och aids är fortsatt mycket stor i Sverige
– Rädslan och okunskapen kring hiv och aids är fortsatt mycket stor i Sverige

Om några månader presenterar han en stor studie över utvecklingen av aids och hiv i Sverige.Ända sedan 1987 har Smittskyddsinstitutet låtit kartlägga svenskarnas inställning till hiv. Och vid den senaste enkätstudien deltog 21 000 personer.

I den nya rapporten, som gjorts av Lars Plantin, trodde 23 procent eller nästan var fjärde person att hiv smittade via myggbett. – Trots många kampanjer lever många felaktiga föreställningar och myter kvar. – Exakt vad det beror på är svårt att säga. Men det här är något som man behöver prata mycket mer om för att minska rädslan och fördomarna.Enligt undersökningen är det mycket få som pratar med sina vänner eller arbetskamrater om hiv. Forskarens förklaring till att diskussionen försvunnit är att sjukdomen inte fick den spridning som man trodde till en början.– Det blev inte den epidemi som alla befarade på 1980-talet. – Undersökningen visar att det fortfarande finns mycket okunskap och fördomar. Men jämför man med hur det såg ut för 20–25 år sedan har det blivit mycket bättre, säger Lars Plantin.

Han pekar på att det som gör undersökningen så speciell är att samma frågor har ställts ända sedan starten 1987. Och att det därför går att se det historiska perspektivet genom att man gjort jämförelser 25 år tillbaka i tiden.– Det finns över 6 000 personer i dag som lever med hiv i Sverige. Och det värsta är att många av de här människorna drabbas hårt av den okunskap som finns.

– Många på till exempel arbetsplatser eller skolor drabbas när kollegor och elever håller distansen. Men hiv smittar inte vid sociala kontakter. – Smittan kan överföras vid samlag eller om man får i sig blod från en smittad person till exempel genom en blodtransfusion, säger Lars Plantin.Smittskyddsinstitutet planerar samtidigt en ny undersökning som ska fokusera på de hivpositivas livsvillkor.

Mona Forsell
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.