MP kräver ursäkt till hivpositiva

Nyheter \"Kränkningarna medförde fördomar och misstänksamhet mot hiv-smittade som lever kvar än i dag\", skriver Gunvor G Ericson, folkhälsopolitisk talesperson och gruppledare för MP, i ett pressmeddelande.
Publicerad 1 december 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Gunvor G Ericson
Gunvor G Ericson

"Kränkningarna medförde fördomar och misstänksamhet mot hiv-smittade som lever kvar än i dag", skriver Gunvor G Ericson, folkhälsopolitisk talesperson och gruppledare för MP, i ett pressmeddelande.Sedan 1982 har cirka 10 000 svenskar smittats av hiv. I dag är det den internationella aidsdagen och omkring 6 000 svenskar lever för närvarande med hiv. I hela världen är 35 miljoner människor drabbade av hiv eller aids.

Gunvor G Ericson anser att kränkningarna som hbt-personer utsattes för när hiv var en ny sjukdom har påverkat deras hälsa.– Det var ju en tid när många människor drabbas av den stigmatisering som fanns runt hiv, och inte minst påverkade det gruppens hälsa. Folkhälsoinstitutet har gjort en undersökning som visar att hbt-personer har sämre hälsa än genomsnittet — och det beror inte bara på hiv-infektioner, utan det beror just på den utsatthet och kränkningar som har funnits mot många i den här gruppen, säger hon till TT.

– Bara en sådan sak som att om ens partner gick bort så miste man lägenheten eftersom det inte fanns möjligheten att gifta sig.Miljöpartiet vill också ta bort informationsplikten för hivsmittade, som innebär att den som smittats har skyldighet att informera sin partner och andra som kan riskera att bli smittade.– Båda parter har ett ansvar att skydda sig i en sexuell relation. Den här informationsplikten gör att människor drar sig för att gå och testa sig. Syftet är ju att få ner smittspridningen, och då fyller inte den här informationsplikten den funktionen, säger Gunvor G Ericson.

Från regeringens sida finns det dock inga planer på en offentlig ursäkt.– Nej det finns inga sådana planer. Det som finns från vår sida är en stor oro över en ny rapport från Smittskyddsinstitutet som visar att 20 procent inte vet hur hiv smittar. Informationsinsatserna måste bli mycket bättre, men att däremot fastna i 80-talet tycker inte vi är speciellt produktivt. Det begicks massor av misstag då, men de misstagen var baserade på den kunskap som fanns då, och den var inte särskilt stor, säger Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö till TT.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.