”Pyttelite läskigt”

Kultur och Nöje Det var med stor förväntan tidningens testpatrull, Linn Burenhult, åtta år, och Hedda Ekdahl, sju år, samt deras yngre syskon Olof och Sigrid Ekdahl och Nils Burenhult, alla fem år, slog sig ner framför tv:n för att förhandsgranska årets julkalender.
Publicerad 1 december 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Testpatrullen. Foto: Pernilla Ekdahl
Testpatrullen. Foto: Pernilla Ekdahl

Det var med stor förväntan tidningens testpatrull, Linn Burenhult, åtta år, och Hedda Ekdahl, sju år, samt deras yngre syskon Olof och Sigrid Ekdahl och Nils Burenhult, alla fem år, slog sig ner framför tv:n för att förhandsgranska årets julkalender.

Första Mysteriet på Greveholm sändes redan 1996, men den populära julkalendern har sedan dess visats i repris flera gånger på tv. Linn Burenhult, Greveholmsproffset i gänget, har sett den åtskilliga gånger på dvd och kände igen flera saker.– Spökena är desamma och den gamla familjen finns med på ett fotografi, säger hon.

Även Hedda Ekdahl har sett lite grann av den gamla julkalendern, men för femåringarna är det här en helt ny bekantskap. Det är förstås inget som stör, de kommer lätt in i handlingen.

I årets julkalender flyttar en ny familj in på det nedgångna slottet. Och det är 40-årskrisande mamma Kickis förtjänst (eller fel?). För det mycket facila priset av en krona blir familjen slottsägare, något som väcker en del protester i tv-soffan.– Ett helt slott för en krona. Det kan ju inte vara rätt, säger Hedda Ekdahl uppbragt.

En ökenråtta på rymmen kommenteras också, "det ser man ju att den inte är riktig", slår Linn fast, men dessa små invändningar glöms snabbt bort när barnen sugs in i handlingen. Att det finns spöken i huset inser dottern Saga ganska snart, men det är hon ensam om. Mamma Kicki hittar rationella förklaringar till allt som tyder på det, pappa Stig är för upptagen med att skriva sin kriminalroman och stackars spökrädda lillebror Benny vill inte ens tänka tanken. – Det är spännande i början, typ att det finns spöken där och spöksnor. Och att Saga fick ett hål i handen. Ektoplasma tror jag att det var, säger Linn Burenhult.

Spökena Jean och Staffan imponerar.– De ser riktiga ut. Fast de har en duk över huvudet kan de äta, säger Linn Burenhult och Hedda Ekdahl tycker också att de ser verkliga ut, men hade gärna sett att de var lite läskigare. – Man ville bli lite mer rädd. Är det spöken med ska det vara skrämligt, säger hon.

Femåringarna tycker de är precis lagom skrämmande. – De var roliga och inte läskiga, tycker Olof.

I tv-soffan inser vi snart att något ännu mer spännande är på väg att hända, inte minst när lillebror Benny råkar slå hål i en väggpanel. Ut strömmar en så förfärlig lukt att både Kicki och Stig tror att det blivit något fel på avloppet. När Stig upptäcker vad han tror är ett lönnrum bakom panelen och även spökena Jean och Staffan blir oroliga skruvar barnen förväntansfullt på sig i soffan. – Det var lite konstigt att det började stinka när han gjorde ett hål i väggen, säger Hedda Ekdahl. – Det tyckte jag var bra och spännande. Men det var konstigt när Saga fick ett hål i handen. Och pyttelite läskigt, säger lillasyster Sigrid.

Vad är då det samlade intrycket när de första avsnitten konsumerats? Jo, övervägande positivt. Testpatrullen ser fram emot fler avsnitt och deras genomsnittliga betyg blir en stark fyra. Hade bara femåringarna fått bestämma hade den fått fem plus.– Den är jättejättejättebra, summerar Nils Burenhult.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.