Bidrag kan dras in för Europa Direkt

Skåne/Kristianstad Europa Direkt är en del av Europeiska kommissionens informationsnätverk.
Publicerad 5 december 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Europa Direkt är en del av Europeiska kommissionens informationsnätverk. Totalt finns det närmare 500 informationskontor runt om i Europa. Tanken är att kontoren ska sprida information, svara på frågor och stimulera debatt om europeisk politik. I Skåne finns det tre kontor som ligger i Hässleholm, Helsingborg och Malmö. Varje år har de kontoren fått ett årligt ekonomiskt verksamhetsstöd av Region Skåne. Hässleholm och Helsingborg har fått 120 000 kronor vardera och Malmö 240 000 kronor.

Det är detta bidrag som nu är uppe för diskussion inför regionala tillväxtnämndens möte den sjunde december. Enligt förslaget ska nämligen detta bidrag dras in. – De pengarna är viktiga för oss. Det är dem som gör att vi kan ha närvaro i alla skånska kommuner, inte bara i de kommuner där vi har våra kontor, säger Erik Larsson.

Europa Direkt finansieras också via ett bidrag från EU-kommissionen som är på max 25 000 euro om året – ungefär 200 000 kronor.– Vi jobbar med en ganska begränsad budget. Pengarna använder vi för att anordna arrangemang. Om Region Skånes pengar dras in så måste vi se över all verksamhet, säger Erik Larsson.

I beslutsunderlaget till ärendet ifrågasätts om syftet med Europa Direkt sammanfaller med Region Skånes uppdrag för regional utveckling. – Det är kärva ekonomiska tider inom regionen och tyvärr måste man prioritera bort vissa verksamheter, säger Pontus Lindberg, moderat ordförande i regionala tillväxtnämnden och tillägger att han tycker att Europa Direkt gör ett bra jobb.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.