Historisk kväll i Malmö

Kultur och Nöje Under en konsert i Virginia i USA stormade polisen lokalen efter att grannar klagat på oljudet.
Publicerad 7 december 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Dennis Lyxzén rörde sig som punkens Michael Jackson på KB:s scen. Foto: Martin Schönbeck
Dennis Lyxzén rörde sig som punkens Michael Jackson på KB:s scen. Foto: Martin Schönbeck

Under en konsert i Virginia i USA stormade polisen lokalen efter att grannar klagat på oljudet. Mitt i låten Rather be dead, lagom till när sångaren Dennis Lyxzén skulle sjunga refrängen, försvann ljudet. Kontakten till förstärkarna drogs ut. Bandet lämnade scenen samtidigt som publiken sjöng textraden ”rather be alive” om och om igen i en halvtimme. Det var den 6 oktober 1998 och sista gången Refused stod på scen.

Ett pressmeddelande skickades ut som uppmanade pressen att förstöra alla bilder på bandet så att de skulle slippa att bli torterade av minnen från en svunnen tid. De dödförklarade sig själva och svor att aldrig mer spela tillsammans. Dödsorsaken tros vara bråk inom bandet snarare än att polisen stormade deras spelning.

Sedan dess har kultförklaringen av Refused blivit starkare för varje år som gått. 2003 hamnade deras album The Shape of Punk to Come på en trettondeplats när den brittiska hårdrocktidningen Kerrang listade de 50 mest inflytelserika albumen genom tiderna. En plats de kanske inte uppnått om de fortfarande var vid liv. Som Dia Psalma sjöng: ”Alla älskar dig när du är död”.

14 år senare kom pressmeddelandet att Refused återförenats för ett begränsat antal spelningar världen över. En av den var på KB på torsdagen och det kändes i den svetttyngda luften att alla vi som var där fick uppleva något historiskt.

Efter en underbart rytmisk uppvärmning av den svenska duon Wildbirds and Peacedrums, som tyvärr fick ett ljummet mottagande av publiken, klev de levande döda i Refused upp på scen. Därefter följde en explosionsartad och överenergisk spelning.

Sångaren Dennis Lyxzén slängde med mikrofonen, sparkade i luften och slängde svett på alla i hans närhet. Låten Rather be dead som med sitt antikapitalistiska budskap är lika högaktuell i dag möttes av samma skanderande som i Virginia. Innan låten Summer Holidays vs Punk Routine hyllade Lyxzén Malmös punkscen vilket fick den redan stora moshpiten att växa i både storlek och frenesi. Och under refrängen till Circle Pit koreograferade Lyxzén rutinerat Malmöpubliken till att röja runt, runt i en circle pit. Själv stod han och studsade på stället med ett lurigt leende i väntan på de partier där han kunde gå loss.

Med låten Worms of the Senses/Faculties of the Skull lämnade bandet scenen för att snart på igen. Då kom det – klimaxet. New noise gav publiken allt på en gång. Refused are dead – long live Refused.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.