Lugnande provsvar om gift i Immeln

Broby Osby kommun har tillsammans med Kristianstads kommun och Olofströms Kraft tagit flera prover runt om i sjön.
Publicerad 7 december 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Osby kommun har tillsammans med Kristianstads kommun och Olofströms Kraft tagit flera prover runt om i sjön. Dessa har analyserats av Livsmedelsverket. Resultaten är goda nyheter. - Livsmedelsverkets analys av de nytagna vattenproven blev klar i dagarna och visar inte på några förhöjda värden av microcystin generellt i sjön. Proverna visade på mindre än 0,5 mikrogram per liter vatten. Världshälsoorganisationens (WHO) riktvärde för samma ämne är satta med stor säkerhetsmarginal och ligger på 1 mikrogram per liter, uppger Osby kommuns miljöchef Annika Wijk i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen. Den tidigare uppmaningen till allmänheten att undvika att dricka sjövattnet hävs nu, enligt Annika Wijk. - Vi kommer självklart att fortsätta arbetet med att vårda våra sjöar och vattendrag, tillsammans med våra samarbetspartners i Skräbeåns vattenråd. Men någon akut situation för vattnet i Immeln, med avseende på microcystinhalten, ser vi inte i dagsläget, menar Wijk.Det var Agne Anderssons larm i slutet av november som ledde till spekulationer om att Immeln kan vara hälsofarlig. Anderssons eget prov visade på kraftigt förhöjda värden av microcystin på ett ställe i sjön.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.