Biogasprojekt nyhet i Turkiet

Skåne/Kristianstad Det var inte länge sen som Kristianstads kommuns arbete med biogas uppmärksammades i den amerikanska tidskriften National Geographic och nu har ryktet om Kristianstads biogasarbete spridits vidare till Turkiet.
Publicerad 8 december 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Filmteamet från Turkiet blev mottagna av Carl Lilliehöök
Filmteamet från Turkiet blev mottagna av Carl Lilliehöök

Det var inte länge sen som Kristianstads kommuns arbete med biogas uppmärksammades i den amerikanska tidskriften National Geographic och nu har ryktet om Kristianstads biogasarbete spridits vidare till Turkiet. Just nu är ett turkiskt filmteam på plats för att göra en dokumentär som kommer att visas på den turkiska kanalen TRT News.– Vi vill visa upp det som finns. I Turkiet är man väldigt intresserad av vad som finns i Europa, säger Mehdi Salaki.

Varje år tar Kristianstads biogasanläggning emot 80 000 ton material, alltså avfall av olika sorter, som sen blir till biogas, som i sin tur bildar gas som motsvarar fyra miljoner liter vanlig bensin.Carl Lilliehöök, vd Biogasen Kristianstad, berättar att den största kunden just nu är Skånetrafiken.– Men det är viktigt att poängtera att biogasen också är viktig för vårt kretslopp. Genom biogasen kan vi behålla rent vatten men också få lokala vinster som till exempel lokala jobb och lokala miljöförbättringar, säger han.Johanna Ravhed

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.