Klädåtervinning: H&M gör bot?

ledare Man ska i butiken kunna lämna in sådant som inte kan lämnas till välgörenhet.
Publicerad 8 december 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Man ska i butiken kunna lämna in sådant som inte kan lämnas till välgörenhet. Kläderna ska skickas till en återvinningsanläggning i Tyskland. H&M föregriper invändningar genom att mena att de redan utför transporter till och från anläggningen och att det snarare handlar om att fylla tomma fordon. Förmodligen handlar projektet bland annat om att rehabilitera Hennes & Mauritz skamfilade rykte efter avslöjanden om arbetsförhållanden för underleverantörers arbetare i Kambodja. 14 kronor om dagen i lön, alldeles för lite att leva på, ger ingen goodwill för ett företag. De flesta stora företag fungerar som H&M och lägger sig inte i vad arbetarna i underleverantörslandet har för minilön. Företag har ingen själ, oavsett hur gärna de vill låtsas som om de har det.Men det kan egentligen vara strunt samma. H&Ms syfte är med projektet är mindre viktigt än utkomsten. Att samla in och återvinna kläder är ingen pjåkig idé. Om man lämnar in kläder i affären så får man en rabattcheck, vilket säkert är nyckeln till framgång: att bära in sina lumpor blir mer attraktivt med en belöning och H&M ökar sin försäljning, vilket de naturligtvis har tagit med i beräkningen. Intäkterna från textilierna ska bland annat gå till "sociala projekt i våra leverantörsländer" enligt uttalande från företaget. En idé vore att hjälpa till de som avskedas för att de protesterat mot timlönen 14 kronor hos företagets underleverantör, så de inte svälter ihjäl. Bara en tanke ...

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.