Studentdagen 2013 flyttas till en fredag

Hässleholm Det var i slutet av augusti som Norra Skåne berättade om elevernas frustration över att behöva springa ut en onsdag.
Hässleholm • Publicerad 11 december 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
David Peterson och Josefine Nyberg är glada att deras arbete gav resultat och att studenterna nu får springa ut på en fredag. Foto: CARINA KOSKINEN
David Peterson och Josefine Nyberg är glada att deras arbete gav resultat och att studenterna nu får springa ut på en fredag. Foto: CARINA KOSKINEN

Det var i slutet av augusti som Norra Skåne berättade om elevernas frustration över att behöva springa ut en onsdag.

Eleverna befarade att släkt och vänner skulle få svårt att närvara vid firandet och berättade att även deras föräldrar reagerat negativt.Sistaårselever på HTS, Jacobsskolan och Linnéskolan engagerade sig i ett nybildat utvecklingsutskott och arbetade för att ändra på datumet.Men när beskedet under hösten blev nej, bland annat för att försäkringarna inte skulle gälla, lades arbetet ner.David Peterson, på tekniska programmet, och Josefine Nyberg, på internationella programmet, fick dock befogenhet att ge det hela ytterligare en chans.

De talade med bland annat ordförande för Lärarförbundet i Hässleholm, Johan Gunnarsson, samt tog kontakt med försäkringsbolag, barn- och utbildningsförvaltning och polis.Till slut hade de rätat ut frågetecknen och samlat på sig så många argument att det blev svårt för beslutsfattarna att säga nej.– Vi presenterade även en namninsamling, som två elever på Handelsprogrammet höll i och som många skrivit på, berättar Josefine.

Eleverna på HTS, Jacobsskolan, Linnéskolan och Ungdomscentrum, har nu fått veta att studentdatumet är flyttat från onsdagen den 12 juni till den 14 juni 2013.– Många elever har blivit jätteglada och kommit fram och tackat, säger David.– Det har varit en väldig demokrati kring det här, där alla fått säga sitt. Det är bra, men ibland kändes det överdrivet byråkratiskt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.