Nermina Lukac årets Shooting star

Kultur och Nöje Utmärkelsen Shooting Star delas ut av European Film Promotions internationella jury till tio av de bästa unga skådespelarna i Europa och Nermina Lukac sällar sig nu till en illuster skara: bland tidigare Shooting Stars finns svenska Alicia Vikander och Tuva Novotny samt internationella stjärnor som Carey Mulligan, Daniel Craig och Rachel Weisz.
Publicerad 12 december 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Nermina Lukac har utsetts till Shooting star. Foto: Andrew Medichini/AP/Scanpix
Nermina Lukac har utsetts till Shooting star. Foto: Andrew Medichini/AP/Scanpix

Utmärkelsen Shooting Star delas ut av European Film Promotions internationella jury till tio av de bästa unga skådespelarna i Europa och Nermina Lukac sällar sig nu till en illuster skara: bland tidigare Shooting Stars finns svenska Alicia Vikander och Tuva Novotny samt internationella stjärnor som Carey Mulligan, Daniel Craig och Rachel Weisz.

Redan tidigare har Nermina Lukac vunnit skådespelarpris på filmfestivaler i Sevilla och Amiens, fått ett hedersomnämnande från Zürich Film Festival och utmärkelsen Rising Star från Stockholm Filmfestival.– Pris som pris, alla uppmuntrar en men jag rankar dem inte, säger hon om vilket pris hon värderar högst.

Att det skulle gå så här bra för henne, och för filmen, hade hon aldrig kunnat drömma om.– Det var inte det här jag förväntade mig är vi spelade in filmen. Vi brukade snacka om det under inspelningen, att vi hoppades att folk skulle tycka om filmen, det är en jättebra historia, och känna med och tycka om karaktärerna, säger hon.

När tidningen når henne är hon ute och övningskör – till skillnad från Rasa i Äta Sova Dö som kör ändå, utan lapp, siktar hon på att ta körkort så snart som möjligt och tar varje chans hon får att öva.

Som Shooting Star får Nermina Lukac åka till Berlin International Film Festival i februari för att möta representanter för filmindustrin, däribland internationella rollbesättare.– Det känns bara bra. Jag får en chans att lära mig något nytt, träffa fler människor och lära mig mer om branschen. Det blir ett möte med människor jag kanske ska jobba med i framtiden, säger Nermina Lukac.

Att hon vill fortsätta som skådespelare är helt klart.– Absolut. Det är ett roligt yrke.

Än så länge har hon inga nya projekt på gång och hon kommer heller inte att hoppa på vad som helst.– Det måste vara intressant och roligt.

Har du några favoritskådespelare?– Jag tycker Julia Roberts är bra och duktig. Henne har jag följt sedan jag var en liten flicka. Hon passar i alla roller hon gör och är alltid vacker. Och Vin Diesel. Honom älskar jag, säger Nermina Lukac och skrattar.

Och drömrollen, om du får drömma helt fritt?– En kvinnlig hjältinna! Tänk dig Arnold Schwarzenegger i kvinnligt format. Eller Rambo. En film som är lite rolig, sådant man själv tittade på när man var liten, säger Nermina Lukac.

Förutom äran, vad vinner man när man får pris på filmfestivaler?– Det är mest pokaler, men jag fick en tavla för Rising Star i Stockholm. Priserna har jag i mitt vardagsrum. Man måste ju få visa att man varit duktig, säger Nermina Lukac och skrattar högt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.