Koppartjuvar frias från sabotage

Hässleholm Kopparstölden mot järnvägen skedde den 23 november.
Hässleholm • Publicerad 13 december 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Kopparstölden mot järnvägen skedde den 23 november.

I samband med stölden klipptes kraftledningsstolparnas skyddsledare på en sträcka av 1200 meter längs spåret mellan Hässleholm och Tyringe. Det hela fick till följd att tågtrafiken ställdes in under flera timmar eftersom risk fanns att de som vistades nära stolparna kunde skadas eller dö.

Männen observerades på spåret av vittnen och kunde gripas på mer eller mindre bar gärning. Trafikverket betecknade det hela som sabotage och åklagaren åtalade också männen för detta. I andra hand skulle brottet betecknas som stöld.Tingsrätten har nu bedömt frågan och finner att förutsättningar saknas för att döma männen för sabotage. Detta eftersom uppsåt saknas. De två männen, från Tyringe och Röstånga, döms till fyra respektive tre månaders fängelse. Tyringebon fälls även för olovliga körningar.

Incidenten den 23 november har nu även fått till följd att polisen gjort en tillbudsanmälan om att tjänstgörande poliser utsattes för livsfara i samband med gripandet av koppartjuvarna.

Enligt anmälan såg poliserna att en jordningskabel var bortplockad, men det var först i efterhand som de informerades om riskerna: att de kunde fått 16000 volt genom kroppen om de kommit i kontakt med stolpar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.