De gifte sig på lyckodagen

Personligt Maribel huttrade, men strålade av lycka i sin långa vita klänning.
Personligt • Publicerad 14 december 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Bröllop i Hässleholms kyrka 12 december 2012. Foto: Eva Sandström.
Bröllop i Hässleholms kyrka 12 december 2012. Foto: Eva Sandström.

Maribel huttrade, men strålade av lycka i sin långa vita klänning. Både brud och brudgum var klädda i medeltida klädsnitt, för det är intresset för medeltiden som fört dem tillsammans. Maribel kom till Sverige från USA 2006 och har bott i Fjälkinge och Åhus innan hon flyttade till Hässleholm. Hon fick kontakt med Bart-Jan via internet. Första gången de träffades var i Stockholm och redan då visste Bart-Jan att han älskade Maribel.Han lämnade Eindhoven i Nederländerna och flyttade till Hässleholm. De bestämde sig för att gifta sig och valde dagen den 12 december.

– Vi ville gifta oss på ett magiskt datum och nästa gång det händer blir om 88 år, så då hade det varit lite för sent, säger Maribel.Det är för kallt att stå utanför och vi går in i kyrkan och pratar en liten stund medan bröllopsgästerna börjar ge sig i väg till festlokalen.Maribel har torkat lyckotårarna och undrar nyfiket hur det gick med sändningen via internet. Vänner hade monterat upp en videokamera och de amerikanska släktingarna kunde gå upp mitt i natten - de var mellan 70 och 80 stycken som blivit förvarnade - för att följa ceremonin.

Uppkopplingen hade inte hållt hela vägen, men förhoppningsvis kunde amerikanarna se något av själva akten.För komminister Daniel Biel var det här en vigsel som skiljer sig från de övriga. Inte bara för att den filmades och kunde följas på andra sidan Atlanten, utan för att han höll hela vigseln på engelska, så att alla bröllopsgäster skulle kunna förstå. Det var också första gången han vigde ett par på ett så kallat magiskt datum. Men Daniel Biel var nöjd med dagens datum och klockslag.

– Siffran tolv är en biblisk siffra, säger han. Isak hade tolv söner, i dåvarande Israel fanns tolv stammar, Jesus hade tolv lärjungar och Jesus var tolv år när han vandrade med Josef och Maria till Jerusalem.Så alla var nöjda och glada och det blev många pussar och varma kramar denna dag som för Maribel och Bart-Jan går till historien.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.