Fiber åt villaägarna är målet

Broby För några år sedan var konkursen nära.
Publicerad 14 december 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

För några år sedan var konkursen nära. Nu blomstrar Knislingesonen Andreas Anderssons företag. – Jag anställde nyligen två personer. Och efter nyår behövs tre till, antagligen projekttjänster i ett års tid i första hand, säger Andreas Andersson. Det är affären mellan Telia och Klockaren som tidningen berättade om i går och som innebär att alla Klockarens hyresgäster ska få nytt, snabbt bredband och digital-tv i fiber, som ligger bakom personal- ökningen på Comne Work.

Det numera Kristianstadsbaserade företaget, men där majoriteten av de anställda är Östra Göinge-bor, är en helt central spelare i sammanhanget eftersom det äger det existerande fibernätet. Det blir Comne Work som bygger färdigt nätet och som ska förse alla hyreshusen med den nödvändiga utrustningen. Då kommer det krävas fler arbetare. Telia kommer under hela avtalsperioden med Klockaren – 14 år – att betala en månadsavgift till Comne Work. – Det är en jättebra affär för mig. Många tror att Telia tar mina uppdrag. Men i stället är det så att detta gör att jag kan växa, säger Andreas Andersson. Med de löpande inkomsterna från Telia tror sig Andreas Andersson nu kunna fortsätta investera i fibernät i kommunen. Han vill åt villamarknaden. – Jag hoppas kunna få med väldigt många, säger han och berättar att han i första hand spetsat in sig på Broby och Knislinge. – Det är två stora villaområden där husen ligger tätt. Andreas Andersson tror att han genom samarbete med Telia, likt det som Klockaren tecknat, kan få ner anslutningspriserna. I normala fall kostar det en villaägare uppemot 20 000 kronor att få tillgång till fibernät. Men om Telia får ensamrätt på ett stort område kan denna summa pressas rejält, bedömer Andreas Andersson. – Jag hoppas kunna få ner priset till mellan 5 000 och 7 000 för en villa, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.