Annons

Teliachef mutad med besök på porrklubb

Malmö – Det rör sig väl inte om några större summor, men det är ganska speciella omständigheter, säger kammaråklagare Thomas Forsberg på riksenheten mot korruption.
Malmö • Publicerad 14 december 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Telia Sonera-chefen mutades bland annat med ett porrklubbsbesök i Köpenhamn. Snart väntas åtal i härvan om mutor och bestickning. Arkivbild
Telia Sonera-chefen mutades bland annat med ett porrklubbsbesök i Köpenhamn. Snart väntas åtal i härvan om mutor och bestickning. Arkivbild

– Det rör sig väl inte om några större summor, men det är ganska speciella omständigheter, säger kammaråklagare Thomas Forsberg på riksenheten mot korruption.

Allt började i slutet av maj i är när säkerhetsavdelningen på Telia Sonera gjorde en polisanmälan avseende bland annat trolöshet mot huvudman och mutbrott.Den misstänkte var en 46-årig skåning, chef för en av TeliaSoneras avdelningar med verksamhet i Stockholm och Malmö.– Som jag förstått det var det någon intern läcka som föranledde den interna granskningen.

Annons

46-åringen greps och anhölls. Han blev senare häktad under en veckas tid.Åklagaren gör gällande att mannen under perioden mellan januari 2008 och maj 2012 tagit emot eller begärt muta. Det handlar till exempel om ett flertal mobiltelefoner till sig själv och sina familjemedlemmar samt fyra årslånga VIP-paket till Malmö Redhawks.Plus ett porrklubbsbesök i Köpenhamn under 2008.– Vi har kvitton och det är ingen tvekan om vad det var för slags klubb. De sålde en champagnemeny för 3 600 kronor eller en vodkameny för 1 600 kronor som man skulle bjuda klubbens damer på. Sedan hällde damerna visst ut drickat i blomkrukorna, berättar Thomas Forsberg.

Efteråt tecknade Telia Sonera-chefen, enligt åklagaren, ofördelaktiga avtal med två bolag inom energibranschen – samma företag han tagit emot "gåvorna" från.Telia Sonera-chefen har dessutom inhandlat varor och tjänster för privat konsumtion och låtit arbetsgivaren stå för kalaset.– Jag menar att han gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman, grovt brott och grov förskingring, förklarar Thomas Forsberg.

I juni blev ytterligare en Telia Sonera-anställd misstänkt för delaktighet i brotten. Mannen, en 31-åring från norra Skåne, misstänks för trolöshet mot huvudman.Samtidigt blev en 54-årig Höllvikenbo, med anknytning till det ena energibolaget, delgiven misstanke om bestickning. Mannen satt anhållen ett kort tag.Och på torsdagen delgavs en 55-årig Stockholmare misstanke om samma brott. 55-åringen, som är produktionschef för nämnda energibolag, begärde och fick offentlig försvarare inför de kommande förhören.

– Vi kanske skulle kunna gräva mer i det här, men vi spikar igen utredningen. Alla inblandade har stängts av från sina arbeten, så det betyder mycket rent arbetsrättsligt för dem att vi kommer till avslut, säger Thomas Forsberg.Den huvudmisstänkte Telia Sonera-chefen har gjort vissa medgivande under utredningens gång.– Vi har rätt mycket material så det är svårt att neka – det är som det är, säger Thomas Forsberg.Åklagaren hoppas kunna avsluta förundersökningen i januari nästa år och väcka åtal senast i mars.

Mats G SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons