20 miljoner kronor ska vända negativ trend

Osby Ambitionen är att öka antalet invånare.
Osby • Publicerad 15 december 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Jägaren är det senaste bostadsprojektet i Osby. Snart påbörjas en ny efterlängtad etapp. Foto: Lasse Lindell/arkiv
Jägaren är det senaste bostadsprojektet i Osby. Snart påbörjas en ny efterlängtad etapp. Foto: Lasse Lindell/arkiv

Ambitionen är att öka antalet invånare. Men det gick inte denna gång heller. Antalet boende i kommunen är nu 12 647. Det betyder en minskning med 24 invånare jämfört med samma period förra året.– Detta beror helt och hållet på bostadsbristen. Förra veckan fanns det bara en ledig lägenhet hos Osbybostäder, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Anders Pettersson (C).Med tanke på att de stora byggföretagen numera undviker de mindre kommunerna och att villabyggandet i stort sett står stilla är läget inte optimalt för Osby.– Nej, och därför måste vi göra något åt situationen själva, säger Anders Pettersson.

Just nu tittar man på lämpliga byggplatser i såväl Osby som i Killeberg och Lönsboda. Bostäder ska produceras redan nästa år.Men frågan är: Vem ska bygga dem?Svaret ser ut att bli kommunens eget bostadsföretag, Osbybostäder AB.Ett förslag till utökat aktiekapital för bolaget harbehandlats i kommunstyrelsens arbetsutskott. Genom en ökning på 20 miljoner kronor – från sex till 26 miljoner – finns riskkapital för byggprojekt.– Det handlar om i storleksordningen 200 nya lägenheter under några års tid och först ut är en ny etapp av "Jägaren" i centrala Osby, berättar Anders Pettersson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.