Barn pratar om massakern på nätet

Nyheter - Vi vet att många barn tycker att det är lättare att ta upp svåra saker på nätet, säger Anna Norlén, psykolog på Rädda barnen.
Publicerad 16 december 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

- Vi vet att många barn tycker att det är lättare att ta upp svåra saker på nätet, säger Anna Norlén, psykolog på Rädda barnen.I samband med att hemska händelser får stor uppmärksamhet i medierna talas det ofta om behovet av att vuxna pratar med barn. Men barn pratar även med andra barn och det sker i dag i hög grad i sociala medier.- Att barn kommunicerar runt en sådan här händelse på nätet är i sig inget problem. Det kan absolut vara konstruktivt.Men det finns också risker med att barn hanterar oro på en arena där vuxna inte alltid är närvarande på samma sätt som i verkliga livet. Dels finns en risk att yngre barn exponeras för obehagliga bilder som sprids och dels finns en risk att diskussionerna barn emellan drar iväg åt ett destruktivt håll, varnar Anna Norlén.- Man kan tänka sig att en del kanaliserar sin skräck och oro genom att börja skämta om det, så det kan ta sig en otäck ton om man är liten och oerfaren. Det kan bli en ton som man som vuxen behöver lägga sig i. Det skulle jag råda föräldrar till att hålla koll på, säger hon.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.