Anki Albertsson till amerikansk varieté

Kultur och Nöje Anki Albertsson ses ofta på scener i Skåne.
Publicerad 20 december 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Anki Albertsson ska spela varieté i Seattle nästa år. Foto: Pressbild
Anki Albertsson ska spela varieté i Seattle nästa år. Foto: Pressbild

Anki Albertsson ses ofta på scener i Skåne. Hon är flitig gästartist hos Malmö Brandkårs Musikkår, hon gjorde Lady of the Lake i Spamalot på Nöjesteatern och hon har varit med i flera uppsättningar på Malmö Opera. Just nu medverkar hon i Rakt över jul på Trägårn i Göteborg.– Det är en krogshow med Björn & Bennys musik som blivit väldigt populär, berättar hon.

Men i showbusiness är det snabba ryck som gäller. Efter helgerna packar Anki väskan och 17 januari börjar hon repetera i Seattle.– Det är en komisk varieté som jag ska vara med i. De skriver showen nu, det är både dialog och musik och det ska handla om den nordiska gudasagan, så det finns plats för den långa blonda, säger Anki Albertsson.

Egentligen skulle hon medverkat i varietéteatern redan för två år sedan, då i San Francisco.– Men jag klev av eftersom rollen i Spamalot kom emellan och jag tyckte den lät så kul. Jag trodde inte att de skulle återkomma, men det gjorde de alltså. Nu ska det bli kul att prova lite amerikansk underhållning.

Anki Albertsson var under två år, 2008-2010, primadonna på Lido i Paris. Det är kontakter från den tiden som nu gjort att hon fått kontrakt i USA, där hon i första ledet stannar till och med 14 maj.

Är det inte svårt att få arbetstillstånd för artister i USA?– Jo, jättesvårt. Teatern har en person som hanterar de här sakerna och hon bad mig skicka allt – recensioner, programblad – för att visa att jag verkligen är någon som de behöver. Och jag fick ett 3-årigt visa, så de pratar redan om att jag kanske ska vara kvar. De flyttar gärna sina shower till andra orter också.

Teatro ZinZanni spelar i ett stort ”spiegeltent”, ett europeiskt varietétält från förra sekelskiftet.– Det är ett originaltält från Belgien, ett cirkustält som ser ut som ett hus. Jag har förstått att man värderar den europeiska gamla varietétraditionen högt i USA. Det är högt i tak och ganska galet.

Teatern spelar cirka 5-6 föreställningar i veckan. Men efter elddopet på Lido med det tuffa schemat där är det ingenting som skrämmer Anki.– Nej, har man klarat det så klara man allt! säger Anki som också har en stabil grund att stå på.

Hon startade sin karriär på Musikteaterskolan i Bjärnum 1985 innan hon gick vidare till Balettakademins teater- och musikallinje i Göteborg.– Det fanns ingen annan skola än den i Bjärnum då. Jag var i Alvesta och sjöng när jag träffade på folk därifrån och de undrade om jag inte kunde komma till deras skola. Så jag hoppade av gymnasiet och började där, och på den vägen är det, säger Anki Albertsson.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.