Kameraövervakning på Pågatågen godkänns

Malmö Kamerorna kommer att tas i bruk i stort sett omgående, säger Claes Ulveryd, tågfordonansvarig på Skånetrafiken.
Malmö • Publicerad 20 december 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Kamerorna kommer att tas i bruk i stort sett omgående, säger Claes Ulveryd, tågfordonansvarig på Skånetrafiken. – Utrustningen finns redan på plats på tågen även om de inte använts. De levererades med kameror, säger Claes Ulveryd.Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att å ena sidan används tågen av många resenärer under stora delar av dygnet och en övervakning får anses innebära ett intrång i resenärernas integritet.Å andra sidan tycker länsstyrelsen att Skånetrafiken visat att det förekommer mycket brott och störningar på tågen, trots att till exempel hanteringen av kontanter tagits bort ombord. I Skånetrafikens ansökan har man redovisat 159 incidenter under perioden 15 januari till den 27 juni i år, incidenter som tågpersonalen upplevt som hotfulla.

Lennart Larsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.