Rätt pris på hyran

ledare Svensk hyresmarknads ska bli mer lik den tyska är det tänkt, där marknadshyror anses fungera väl.
Publicerad 20 december 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Om marknadshyror ska fungera som det är tänkt måste bostadsbristen först byggas bort. Foto: Scanpix
Om marknadshyror ska fungera som det är tänkt måste bostadsbristen först byggas bort. Foto: Scanpix

Svensk hyresmarknads ska bli mer lik den tyska är det tänkt, där marknadshyror anses fungera väl.I grunden finns det skäl att i ökad utsträckning marknadsanpassa hyror. Men delvis har vi haft en sådan utveckling. Redan i dag påverkar bostadens läge hyran även om det inte får fullt genomslag på prissättningen.Men som så ofta är teori en sak och praktik en annan. På en fungerande marknad finns det en balans mellan efterfrågan och tillgång. Annars får den ena parten ett förhandlingsmässigt överläge som på alla bristmarknader. I Sverige i dag är bostadsbristen skriande, framförallt i storstäder och högskoleorter. Vi lider i grunden av trettio års bostadspolitiskt fiasko där ingen regering lyckats nå ett rimligt mål för nyproduktionen av bostäder. Vi borde varje år bygga ungefär 50 000 bostäder, men det byggs bara omkring 20 000. Det finns nästan inget politiskt område där misslyckandet är så totalt.Med fullt genomslag för marknadshyror kommer fastighetsägare att göra stora vinster på uthyrning eftersom hyresgästerna inte kan rösta med fötterna och hitta billigare alternativ på en bristmarknad. Det kommer ändå inte att leda till särskilt mycket nyproduktion eftersom vinsterna ökar utan att fastighetsbolag behöver bygga mer. Först när vi har en rimlig balans mellan tillgång och efterfrågan får vi en bostadsmarknad där två jämbördiga parter möts. Dit är vi inte ens på väg med tanke på det låga bostadsbyggandet. Och även om fler bostäder byggs, vilket inte är gjort i en handvändning, handlar det om kanske 10-20 år av kraftigt ökad byggproduktion för att få en bostadsmarknad i balans. Regeringens ambitioner är som så ofta en teori som inte klarar konfrontationen med verkligheten.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.