Stenforsa blir av med restaurangskola

Broby Inför det här läsåret tryckte man på pausknappen för restaurangprogrammet.
Publicerad 20 december 2012 • Uppdaterad 30 november 2021

Inför det här läsåret tryckte man på pausknappen för restaurangprogrammet. Befintliga elever fortsatte sin utbildning, men inga ettor togs in.  Sedan dess en utredning om Göinge utbildningscenter gjorts av Carl-Gunnar Sandahl och han kom fram till att sex program – naturvetenskapligt, samhällsvetenskapligt, handel, barn och fritid, vård och omsorg och industri (inklusiven sten) – bör finnas på Stenforsaskolan hösten 2013.Inget restaurangprogram, alltså.– Det går inte ihop ekonomiskt, säger kommunalrådet Patric Åberg (M).Men kommunstyrelsen omsorgs- och utbildningsutskott föreslog att restaurangprogrammet skulle fortsätta och att förutsättningarna för det skulle utredas.

Socialdemokraterna yrkade på att man snabbt skulle starta förberedelserna för en uppstart av restaurangprogrammet – men den styrande femklövern valde att ge programmet rött ljus.– Vi hade en lång diskussion. Om man kör programmet kommer det att gå back och då är frågan var man ska ta pengarna ifrån. Grundskolan? Förskolan? Äldreomsorgen? Det går inte ihop ekonomiskt och då måste vi ta vårt ansvar, säger Patric Åberg.Femklövern valde att satsa på de sex program som föreslogs i utredningen.Oppositionsrådet Karl-Erik Innala (S) är kritisk.– Ett enigt omsorgs- och utbildningsutskott föreslog en nystart, då gör man plötsligt den här kovändningen och väljer att avveckla, säger Innala.Varför vill ni behålla restaurangprogrammet?– Det man sysslar med där, ekologiskt och närproducerat och slow food, det ligger så mycket i det för en kommun som vill vara grön. Det finns många positiva aspekter, säger han.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.