Stor olycksrisk trots positiv trend

Nyheter Under de senaste tio åren har sammanlagt över hundra liv skördats i jultrafiken.
Publicerad 21 december 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

- Förra året omkom två personer i trafiken i samband med julhelgen — det var ovanligt få. De senaste åren har vi haft en positiv trend — tittar man tillbaka 25 år i tiden så var just julhelgen en av årets riktigt svarta helger i trafiken. Det är fortfarande alltför många som skadas i de närmare hundratalet allvarligare olyckor som inträffar i jultrafiken, säger trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.Det finns många sätt att minska risken för att råka ut för allvarliga olyckor.- Bästa sättet är att göra rätt vägval. Via Trafikverkets sajt kan man hitta alla mötesfria vägar och vägar med trafikkameror — där vet vi att risken för svåra olyckor är betydligt lägre, säger Tingvall.Även på mötesfria vägar sker olyckor.- Visst. Bilar körs in i mitträcket och bilar körs på bakifrån. Men de kollisionerna får inte samma förödande verkan som en frontalkollision, säger Tingvall.Farligt är det också att stiga ur bilen.- Räkna inte med att du syns — inte ens om du har reflex, betonar Claes Tingvall. 

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.