Antalet gode män har ökat lavinartat

Broby År 2002 fanns 42 personer som hade hjälp av god man i kommunen.
Publicerad 22 december 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

År 2002 fanns 42 personer som hade hjälp av god man i kommunen. I dag, tio år senare finns 162 godmanskap. Sven-Erik Simonsson, överförmyndare i kommunen sedan sju år, ser tre huvudsakliga förklaringar till ökningen. Dels finns det fler äldre i kommunen i dag, vilket gör att fler behöver hjälp med exempelvis ekonomin. Dels tar kommunen i dag emot ensamkommande flyktingbarn, vilka alla har gode män.Slutligen har antalet psyksjuka som får hjälp av god man ökat rejält. – Det här är en kategori som har ökat jämfört med förr då psykvården var annorlunda. Det handlar om personer med psykiska problem, där det ibland finns en koppling till drogproblematik, säger Sven-Erik Simonsson. Huvudregeln är att den som har hjälp av en god man själv betalar denne för hjälpen. Men i de fall där betalningsförmåga saknas går kommunen in och täcker arvodena till de gode männen. I takt med att antalet i behov av gode män ökat har också kommunens kostnader gjort det. 2012 kostar verksamheten skattekollektivet 1,4 miljoner kronor, jämfört med 300 000 kronor år 2003.En del gode män hjälper fler än en person. Följaktligen finns det inte lika många gode män som det finns godmanskap. – Jag har 120 gode män i dag, säger Sven-Erik Simonsson. Det är en fördubbling sedan 2007. Ändå har inte överförmyndaren hittills haft några svårigheter att tillsätta gode män då det behövts. Den som vill bli god man får räkna med att bli synad i sömmarna. – Är de helt nya, för mig obekanta, kollas de i tre register, säger Sven-Erik Simonsson. Några stora ersättningar handlar det inte om för de gode männen. Ett genomsnittligt årsarvode ligger på under 10 000 kronor, enligt Simonsson. – Slår man ut det på antalet timmar som i många fall läggs ner så blir det inte många kronor i timmen, säger han. Han tror att de gode männen ställer upp helt enkelt för att de vill göra en samhällsinsats.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.