Ekonomichefen oroad – hög investering

Hässleholm Verksamheterna blöder pengar – samtidigt klubbar politikerna igenom allt fler stora investeringar, där Dryport Skåne är den överlägset störst– Jag är orolig över att kommunens investeringstakt är så hög, säger hon och konstaterar att det skapar en sårbar budget.
Hässleholm • Publicerad 24 december 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Verksamheterna blöder pengar – samtidigt klubbar politikerna igenom allt fler stora investeringar, där Dryport Skåne är den överlägset störst– Jag är orolig över att kommunens investeringstakt är så hög, säger hon och konstaterar att det skapar en sårbar budget.Tidningen Kommunexpert varnade redan i augusti politikerna för den allt snabbare investeringstakten. "Det finns en risk att man drar på sig stora framtida drifts- och underhållskostnader eller investerar ihjäl sig" skrev de i sin granskningsrapport om Hässleholms kommun.Kommunens räntekostnad ligger i år på uppskattningsvis elva miljoner kronor. Från och med år 2015 och flera år framåt kommer den att ligga på 23 miljoner - alltså mer än en dubblering.– Jag anser att det är en för hög nivå. Det hade varit önskvärt att man inte investerade mer än avskrivningarna och årets resultat. Nu kommer upplåningen att öka och de ökade räntekostnaderna belastar naturligtvis driftsbudgeten, säger ekonomichefen Eva-Lotta Svensson.Driften utgörs av de löpande verksamheterna, allt från barnomsorg till äldreomsorg och skötsel av olika idrottsanläggningar. De två förstnämnda verksamheterna gick inte runt i år, utan behövde tillskott av pengar för att klara budgeten.– Till nästa år har man tillskjutit ganska mycket pengar till nämnderna, men det gör också att vi inte har så stora marginaler. Det är inget stort budgeterat överskott. Det ligger på fyra-fem miljoner. Händer det något oförutsett, ja då får vi bekymmer, menar ekonomichefen.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.