Bröt mot skollagen

Hässleholm En rektor vid en av kommunens grundskolor tog i början av terminen beslut om att en elev skulle placeras vid den skolan, trots att de båda vårdnadshavarna inte var överens om detta.
Hässleholm • Publicerad 27 december 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

En rektor vid en av kommunens grundskolor tog i början av terminen beslut om att en elev skulle placeras vid den skolan, trots att de båda vårdnadshavarna inte var överens om detta. Skälen för beslutet var att eleven var tvungen att fullgöra sin skolplikt, och att eleven var folkbokförd på en av vårdnadshavarnas adress på orten.

Den andre vårdnadshavaren överklagade detta beslut på flera punkter, och vad gäller placeringen av eleven bifaller förvaltningsrätten överklagan.I sin dom skriver de att enligt lagstiftaren ska de båda vårdnadshavarna vara överens om ett skolbyte under pågående skolgång, vilket inte varit fallet. Det har heller inte funnits någon risk att eleven missat någon undervisning eftersom skolgång redan påbörjats vid en annan skolenhet.

Dessutom har inte de båda vårdnadshavarna varit ense om elevens ändrade skolplacering till den nya skolan. Att barn- och utbildningsnämnden hänvisar till folkbokföringen spelar i det här fallet ingen roll menar förvaltningsrätten.Däremot avslog förvaltningsrätten vårdnadshavarens överklagan gällande rektorns behörighet att fatta beslutet och om det förekommit jäv när beslutet togs.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.