Nyheter

Hon har tampats med astma och allergi sedan barnsben

Artikel Nyheter
– Det är viktigt att man som allergiker inte slutar att göra saker.

– Det är viktigt att man som allergiker inte slutar att göra saker. Man får bara tänka till lite och hitta lösningar. Annars kan sjukdomen bli som ett fängelse och då har man inget liv. Jag gör i princip allt, säger Birgitta Kjöllerström.Som exempel nämner hon att restaurangbesök underlättas om man i förväg mejlar över en lista på vilka födoämnen man är allergisk mot. Och går det inte att gå hem till vänner eftersom de har hund, kan umgänget räddas genom att allergikern tar emot kompisarna i det egna hemmet i stället.

Själv är hon allergisk mot det mesta, skojar hon. Det rör sig om tjugo olika matvaror (inklusive några hela grupper, som tropisk frukt), pollen, vissa kemiska ämnen samt tobak. Hennes astma kommer både vid infektioner samt som reaktion på allergin.Varje dag tar Birgitta Kjöllerström en stor mängd medicin för att hålla sjukdomen i schack. Det rör sig om tre olika nässprejer, tre olika inhalationssprejer, ögondroppar samt en tablett mot astma och en annan mot allergi. Som komplement har hon två olika krämer.Ändå är hon nästan alltid vid gott mod. Birgitta Kjöllerström har nära till skratt och ser ljust på tillvaron. Humor och självdistans löser det mesta, verkar vara hennes devis.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Krönikor

Pallkragevänner blev utmärkta som terapi

Krönikor
krönika

”Hoppas att det inte är emot reglerna att göra det här inlägget, men måste säga tack till er. Innan jag hittade hit satt jag mestadels gråtande i sängen på min fritid och var förtvivlad över pandemin samt grävde in mig för djupt i presskonferenser och nyhetsuppdateringar. Jag grät för alla stängda gränser för mig och min familj, grät av rädslor då vi är i riskgruppen, grät av förtvivlan. Det är mitt första odlingsår och det har varit terapi och bra för själen och även på sociala medier har det varit underbart att prata gödsel, ohyra och plantor istället för dödstal, panik och pandemier. Tack att ni finns”!

Jag blev alldeles rörd när jag läste ovanstående som var ett inlägg i en grupp på Facebook som heter ”Odla i pallkragen”, en privat grupp med 51 657 medlemmar. Jag är också med. En grupp där våra försök till odling uppmuntras på alla möjliga vis. Och gör oss på gott humör. Inte bara gott humör utan också blir en terapi för oroliga själar. Och många goda råd blir det. Häromdagen till exempel så hittade jag en skum växt i en av mina pallkragar. Lång grön stjälk med små vita blommor med gula pistiller. Hmmm, bild togs och lades ut i nämnda grupp. På fem röda sekunder hade jag fått veta att det kanske rörde sig om något som heter Nattskatta, och det ska bort, var det goda rådet. Och bort åkte den.

De kan ju inte rå för att de är mördarsniglar. Det argumentet bet inte på grannen kan jag säga.

När det gäller mördarsniglar vimlar det av goda råd hur man ska bli av med de slemmiga rackarna som det uppenbarligen vimlar av i år. Ölfällor, salt, koppartejp, plocka för hand, klippa och salta till exempel. Häromdagen hade någon lagt ut en bild på en snigel som oberörd kröp över både Byggmax och Biltemas så kallade koppartejp. Är detta ett skämt eller? undrade medlemmen. När det gäller mördarsniglar har jag ända tills nu varit mer än mesig. Till mördarsniglarmördarnas stora förskräckelse har jag helt enkelt flyttat dem från min trädgård in i intilliggande kohage. De kan ju inte rå för att de är mördarsniglar. Det argumentet bet inte på grannen kan jag säga. Nu är det slut på den humaniteten. Hittade nämligen flera som gnagde på mina solrosor, höll på att äta upp petuniorna och var på väg in i växthuset. Nu jädrar, tänkte jag och klippte iskallt dom mitt itu med sekatören.

Tillbaka till inlägget som handlade om pandemin och räddningen undan dess mentala fasor. Flera andra hakade på och vittnade om glädjen att ha kontakt med likasinnade. Det finns massor av liknande grupper på sociala medier. Min erfarenhet är att vad du än råkar ut för så finns det likasinnade. För det som händer dig händer också massor av andra människor. Din situation är inte unik ska du veta. Där anser jag att sociala medier kan vara till stor nytta och leder också inte alltför sällan till att man också träffas fysiskt.

När det gäller mina pallkragevänner finns det ingen måtta på entusiasmen eller nördigheten. Så här skrev en av dem. ”Jaha, i natt var det dags igen, grannarna kommer snart att skicka mig till psyket. Kunde inte somna så jag gick ut och pysslade med plantorna i lugn och ro klockan tre på natten”. En annan undrade om hon var knäpp som längtade mer hem till pallkragarna än till familjen.

Där är jag inte -än. Men det jag förstår är att vi måste ha något roligt att göra så vi inte fastnar i fasor och rädslor. För det hjälper inte ett enda dugg hur vi än oroar oss. Pandemin är fortfarande här och det måste vi förhålla oss till.

Maja Ögren Andersson är journalist och författare.

Sport

Golf, glädje och (coronaanpassad) gemenskap

Tommy Andersson slår ut på första tee.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Golf Filip Sundgren bor numera i Malmö. Men han är hemma i Vittsjö den här veckan - precis som han alltid är när det är Wittsjöveckan. ”Wittsjöveckan är alltid inbokad i kalendern, den bokar jag in ett år i förväg”, säger han.

Det är 20 minuter kvar tills Filip och pappa Thomas Sundgren ska slå ut. En kraftig regnskur gör att duon tillbringar de sista minuterna före första utslaget under tak och då passar Norra Skåne på att få en pratstund med far och son.

– Vi spelade tillsammans i lördags och kom sexa. Och jag spelade singel i går och kom tvåa, säger Thomas.

– Så fick du det sagt, skrattar Filip.

Thomas och Filip Sundgren.
Foto: Stefan Sandström

Thomas bor i Vittsjö, inte långt från golfbanan, och han har spelat golf i runt 30 år.

– När jag slutade spela fotboll började jag med golf och sedan dess har jag spelat. Och hela familjen spelar. Det är kul, det är ett roligt sätt att umgås, säger Thomas.

Vad är det som lockar med Wittsjöveckan?

– Gemenskapen, att prata golf med en massa trevliga människor. Nu är det ju lite annorlunda i år (på grund av corona) och det är klart att det är lite trist att det inte blir någon avslutningsmiddag, det blir inte att man sitter och käkar och dricker och snackar. Men de har gjort det jättebra, med tanke på förutsättningarna funkar allt fint och det är väldigt roligt att det är Wittsjövecka i år trots allt.

Det är måndag och greensome är tävlingsformen som gäller för dagen (två spelare spelar tillsammans, båda slår ut, sen väljer duon vilken boll de vill spela vidare på och slår sedan vartannat slag).

Hur ser taktiken ut, ska Thomas spela säkert och stabilt och Filip veva på för fullt?

– Precis så, skrattar Filip.

Spelar ni fler tävlingar här under Wittsjöveckan?

– Jag spelar alla tävlingar, säger Thomas.

– Jag spelar med min lillebror på onsdag också, när det är irish greensome, säger Filip.

Tommy pallade ”pressen”

På första tee gör sig Robert Engström/Lars Almqvist, Hässlegårdens GK, och Tommy Andersson/Kajsa Andersson, Wittsjö GK, redo för att slå ut.

Bildspel:

– Det här är ledarbollen, säger Engström och ler brett.

Tommy Andersson har en liten ”fanclub” som kommer med hjärtliga kommentarer:

– Missa inte nu när du blir fotograferad!

– Känn ingen press!

Tommy pallar ”pressen” och får iväg ett utmärkt slag - och hans tre medspelare vill inte vara sämre utan skickar ut avundsvärda utslag.

Golfmagi av Albin på nian

På nionde hålet är Johan Pettersson/Albin Johansson, Varberg, och Siv Harrysson/Charlotta Garvas, Wittsjö GK, på väg mot halvtidsvila.

Siv och Charlotta har spelat stabilt och bra, medan Johan och Albin inte alls är nöjda med de åtta första hålen. Och nionde hålet (par 5, 430 meter) börjar inte heller fantastiskt för Varbergsduon. Efter tre slag ligger de uppe vid grusvägen på högerkanten, runt 70 meter från hålet.

Albin Johansson slår ett ljuvligt slag in på green på nionde hålet - och får se bollen rulla i koppen!
Foto: Stefan Sandström

Då - inför Norra Skånes kamera - bjuder Albin på golfmagi. Han slår ett ljuvligt slag som landar några meter kort om koppen och rullar i hål. En spektakulär birdie!

Det är så det brukar gå när du har ett 70-metersslag till hål?

– Ja, självklart, ler Albin.

– Nä, det är första gången.

Vilken birdie! Albin Johansson plockar upp bollen ur hålet på nian.
Foto: Stefan Sandström

– Det var välbehövligt. Vi har inte spelat bra. Men ni har varit stabila, säger Johan och tittar på Siv och Charlotta.

– Ja, vi är rätt nöjda, säger Charlotta.

Golfveckan inleddes i lördags och fortsätter till och med fredag.

Återstår att se om någon kan utmana Albin Johansson om den inofficiella titeln ”veckans slag”.

Sport

Klubbchefen: ”Det betyder allt”

Wittsjö GK:s klubbchef Micke Rydell.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Golf Det var - av förklarliga skäl - länge osäkert om det skulle bli någon Wittsjövecka i år. Men den blev av. Och när klubbchefen Micke Rydell får frågan vad det betyder för WGK svarar han: ”Allt. Det betyder allt, Wittsjöveckan är extremt förknippad inte bara med klubben utan med bygden”.

Micke Rydell slår sig ner i klubbhuset och konstaterar leende att det inte regnar.

– Nu har vi några solminuter, säger han.

Vädrets makter kunde varit lite snällare mot Wittsjöveckan.
Foto: Stefan Sandström

Helgen kunde onekligen varit bättre vädermässigt för arrangörerna och regnskurarna kommer och går även på måndagen, när Norra Skåne besöker Wittsjöveckans tredje dag.

– Vi hade ett stort, blåvitt tält på gården. Men som du ser står inte tältet kvar. Du kan ju gissa vad som hände ...

Det blåste bort?

– Exakt, säger Rydell.

Men det krävs betydligt mer än lite ostadigt väder för att knäcka spelare och arrangörer. Rydell berättar att det inte har varit en enda spelare som dragit sig ur på grund av vädret. Och när tältet blåste ner var det direkt en massa frivilliga på plats och hjälpte till att plocka ihop det - något som säger mycket om den sköna stämningen som råder under Wittsjöveckan.

Klubbchefen Micke Rydell.
Foto: Stefan Sandström

Tävlingar lördag till fredag står på programmet under Wittsjöveckan och alla möjliga spelformer (singel, lag, greensome, tvåmannascramble och så vidare) erbjuds på Wittsjö GK den här veckan.

Stort frågetecken på grund av corona

På grund av coronakrisen var det ett stort frågetecken kring Wittsjöveckan. Men veckan betyder så mycket för klubben att tävlingsledningen inte ville riskera att stå oförberedd om det blev grönt ljus för att genomföra tävlingarna.

– Vi sa att vi förbereder oss för att det ska bli av, vi kör full fart och hoppas kunna genomföra Wittsjöveckan. Skulle det sen bli att vi behövde bryta hade vi ju fått göra det.

Men de behövde inte bryta. Nu är det Wittsjöveckan - om än i något annorlunda skepnad. Rekommendationer om distansering och hygien följs och nödvändiga åtgärder har vidtagits.

– Normalt har vi mycket festligheter, vi avslutar med en stor middag med levande musik. Vi brukar ha prisutdelningar och samlingar och mycket kanonstarter (spelarna startar samtidigt på olika hål). Men i år blir det ju inget sådant, säger Rydell.

– Vi har tappat ungefär 20 procent jämfört med ett normalt år. Men vi kan genomföra det och det otroligt viktigt. Det betyder allt.

Varför?

– Det är viktigt för klubben. Vi har ju allt i samma paket, så att säga. Banan, boende, restaurang, allt är ju ”in house” så det är extremt värdefullt för oss att genomföra det här, vi är väldigt tacksamma. Sen är det viktigt för medlemmarna och för hela bygden. Wittsjöveckan ska bara vara där varje år, den är extremt förknippad med både klubben och bygden.

Toppenstämning

Trots färre festligheter och stundtals tveksamt väder är det allt annat än sura miner. Micke Rydell summerar stämningen under golfveckan träffsäkert med ett enda ord:

– Toppen!

Totalt sett, hur har ni påverkats av corona?

– Rent krasst kan man säga att vi har tappat danskarna. Normalt har vi 15-20 danskar per dag, det har vi ju inte i år. Vi har drabbats av deras ... något rigorösare hållning.

– Men sen märker vi att det varit ett extra sug efter golf, det är en av få sporter man kunnat utöva.

Till sist, hinner du spela något själv den här veckan?

– Ja, vi som jobbar med arrangemanget försöker turas om så att alla kan spela någon tävling. Jag spelade i går och kom sexa, säger Rydell och ler brett.

Golfvecka i Vittsjö.
Foto: Stefan Sandström
Golfvecka i Vittsjö. Foto: Stefan Sandström
Foto: Stefan Sandström

Hässleholm

Utställningarna fixar sommaren på Hovdala

Sandra Anderberg är tacksam över de aktiviteter och evenemang som fortfarande kan genomföras.
Foto: Jenny Stjernström
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Trots sin hundraåriga historia och till synes orubbliga slottsväggar har även Hovdala slott drabbats av inställda evenemang och minskade inkomster under våren. I sommar kämpar slottet vidare med att erbjuda utställningar och anpassade aktiviteter till besökarna.

Sandra Anderberg är programansvarig på Hovdala slott och tycker att det är jättetråkigt att behöva ställa in de planerade evenemang som brukar locka besökare på sommaren.

– Det är riktigt deppigt. Vi vill ha roliga aktiviteter för besökarna, men det är svårt just nu, säger Sandra Anderberg. Samtidigt är hon glad över två utställningar som finns att besöka. Under sommarmånaderna på Hovdala arrangeras den ena i två veckor och den andra i tre månader.

Bildspel:

’‘Modeller, skrönor och herbarium’‘ visas fram till den 12 juli och arrangeras av elever i årskurs fyra till sex på Hässleholms Montessoriskola. Denna utställning ger besökaren en titt på Hovdala ur barnens perspektiv.

Skannar besökaren QR-koden berättar barnen själva skrönor om Hovdala.
Foto: Jenny Stjernström

– Barnen hade en heldag på Hovdala i våras som en del av ett projekt i skolan. Projektet handlade om 1600-talet och berörde många ämnen, berättar Sandra Anderberg.

Under dagen på Hovdala fick barnen använda sina kunskaper i matematik för att mäta och räkna till de modeller av Hovdala som sedan skulle byggas. Svenska användes i skrivandet av egna skrönor, och naturkunskap i torkandet av växter som slottets trädgårdsmästare visade dem. Om så önskas kan besökaren skanna QR-koder med mobilen för att lyssna på barnens berättelser och skrönor på utställningen.

Med herbarium menas torkade och pressade växter. I en samlingbok har barnen skrivit om växterna på Hovdala.
Foto: Jenny Stjernström

– En dag kom de med sina skapelser och undrade om vi kunde ställa ut dem här, och eftersom vinden var tom och vi inte hade något annat så tyckte vi att det var roligt, berättar Sandra Anderberg.

Den andra utställningen som visas fram till 29 september tar besökaren på en tidsresa till 1700-talet med ’‘Gyllenstiernas ritningar’‘. Då gifte sig friherren Nils Gyllenstierna med Marie Ehrenborg, vars ätt bodde på Hovdala i nio generationer. Nils var dock inte helt nöjd med Hovdalas lantliga stil.

Nils Gyllenstiernas ritningar hänger på Hovdala.
Foto: Sofia Åström

– Han ville riva allt och bygga upp ett helt nytt slott i prålig rokokostil, berättar Sandra Anderberg. Utställningen visar kopior på de utförliga originalritningarna som Nils ritade över både byggnaderna och parken.

Gyllenstiernas ritningar visar exakta planer på hur nya Hovdala skulle se ut.
Foto: Jenny Stjernström

Utöver dessa utställningar ska den populära fladdermussafarin pågå som vanligt och fönsterutställningarna är ännu uppe. Så sent som igår togs beslut om sommarens orangerikvällar. Trots en kämpig vår rullar verksamheten på.

– Vi kommer att kunna genomföra orangerikvällarna, men på ett nytt sätt. Istället för en större föreställning med 50 personer i publiken kommer vi att ha två kortare föreställningar efter varandra, med plats för 25 personer under varje, berättar Sandra Anderberg med spänning.

– Vi är glada att vi kan erbjuda det lilla, fortsätter Sandra Anderberg. Tillsammans med sina kollegor är hon i full gång med att göra slottet så attraktivt som möjligt inför sommaren, och det verkar funka. En blick på den fulla parkeringsplatsen vittnar om att besökarna tänker kommer till Hovdala denna sommaren också.

Fönsterutställningarna är fortfarande öppna, det är bara att kika in.
Foto: Sofia Åström

Utrikes

Ny Trumpbok rör upp känslor

USA:s president Donald Trump med hustrun Melania Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump med hustrun Melania Trump. Arkivbild.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Beskrivningar av destruktiva förhållanden och giftiga konversationer vid släktmiddagarna utlovas.
En ny bok om president Donald Trump, skriven av hans brorsdotter, orsakar kontroverser redan innan den getts ut. Och på grund av uppmärksamheten tidigareläggs nu bokens utgivning med två veckor.

Psykologen Mary Trump, som skrivit "För mycket och aldrig tillräckligt: Hur min familj skapade världens farligaste man", tillbringade under sin uppväxt mycket tid i farföräldrarnas hus i Queens i New York.

Det var där Donald Trump och hans fyra syskon växte upp och det var där hon blev vittne till både försummelser och skadliga familjemönster, enligt en beskrivning av boken.

Den sägs bland annat berätta om den "märkliga och farliga" relation som fadern Fred hade med sina två äldsta söner Fred junior och Donald – som sedermera blev USA:s president – samt hur Donald Trump förlöjligade sin far när denne drabbades av Alzheimers sjukdom. Fred junior, som var alkoholiserad, dog av en hjärtattack vid 42 års ålder och var Mary Trumps pappa.

Ilska och tvist

Att brorsdottern nu redogör för sina familjeminnen med en så kritisk penna upprör flera medlemmar i släkten och har gett upphov till en rättstvist vars senaste rond bokförlaget vunnit. Klanen Trump har försökt stoppa utgivningen genom att hävda att Mary Trump genom boken bryter mot det sekretessavtal hon skrev på i samband med en arvtvist efter hennes farfar Fred Trump för nära 20 år sedan.

Men en appellationsdomstol i New York slog härom dagen fast att bokförlaget Simon & Schuster inte är bundet av sekretessavtalet och därför kan ge ut boken, enligt USA-medier.

Det hindrar inte familjen Trump från att uttrycka ilska och frustration.

"Hennes försök att för egen ekonomisk vinning skandalisera och felaktigt beskriva våra familjeförhållanden efter alla dessa år är en parodi och orätt mot min avlidne bror Freds minne och våra älskade föräldrar", säger brodern Robert Trump i ett uttalande enligt tidningen The New York Times.

"Jag och resten av familjen är så stolta över min underbara bror, presidenten, och (vi) känner att Marys agerande är en sann vanära."

Var källa?

The New York Times skriver också att Mary Trump i boken avslöjar att det var hon som var källan som försåg tidningen med hemliga dokument rörande Donald Trumps deklarationer och skatteinbetalningar, material som låg till grund för en granskning av presidentens ekonomi.

Under måndagen meddelade förlaget att man på grund av all uppmärksamhet beslutat att tidigarelägga bokens utgivning.

"På grund av hög efterfrågan och ett intresse utöver det vanliga för den här boken, kommer 'För mycket och aldrig tillräckligt: Hur min familj skapade världens farligaste man' av Mary Trump att ges ut den 14 juli 2020" säger förlaget Simon & Schuster, enligt CNN. Tidigare var utgivningsdatumet satt till den 28 juli.

Tina Magnergård Bjers/TT

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
Foto: Evan Vucci/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: USA:s president Donald Trump

Till mångas förvåning besegrade den republikanske affärsmannen Donald Trump demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017. Hans vallöfte var att göra Amerika stort igen.

Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Han är en kontroversiell miljardär och tv-personlighet som gett ut ett 15-tal böcker. Trump fick 2007 en stjärna på Walk of Fame i Hollywood i Los Angeles efter att ha medverkat i tv-programmet "The Apprentice".

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom hennes make Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

Trump tycker om att spela golf och är förtjust i snabbmat. Han är den förste amerikanske presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Personligt

Erland Nilsson,75: Vi har byggt en trygg kommun

Jubilaren står framför en röd huslänge och på gården syns en brunn.
Erland Nilsson fyller 75 år den 7 juli.
Foto: Maja Ögren Andersson
Personligt
JUBILAR Det var de yrkesstolta sättarna på Eriksons tryckeri i Osby som gav den då mycket unge Erland Nilsson en skjuts in i politiken. -Vilka diskussioner vi hade och det lutade åt vänsterhållet, berättar han engagerat.
Den 7 juli fyller han 75 år.

Det var ganska svårt att få till den här intervjun med jubilaren som under årens lopp har satt sin prägel på politiken i Osby, både som socialdemokratiskt kommunalråd och oppositionsråd. Det bar sig nämligen inte bättre åt än att han för några veckor sedan slant när han sågade ved och klingan skadade ena handen rejält. Så rejält att en bit av ena lillfingret fick amputeras.

– Det var rent slarv, erkänner han.

– Jag hade stängt av sågen, men den fortsätter att snurra en stund och jag slängde till med handen lite vårdslöst, så gick det som det gick.

Det blev ambulans till Kristianstad och så småningom operation.

Trygg uppväxt

Nu sitter vi i uterummet på den sedan 25 år tillbaka Nilssonska gården i Kälsved, utanför Osby. En gård med anor med 1700-talet. Lågt i tak med många skrymslen och vrår, kakelugnar och vedspis i köket. Hög mysfaktor med andra ord. På gården bor Erland Nilsson med hustrun Cecilia och sonen Isak som i coronatider för tillfället befinner sig i föräldrahemmet.

Trion och hunden står på gräsmattan framför det röda huset med vita knutar.
Erland Nilsson tillsammans med hustrun Cecilia, sonen Isak och hunden Affe
Foto: Maja Ögren Andersson

Vi backar bandet. Året är 1945 när Erland Nilsson slog upp sina ögon. Han växte upp i Loshult, som då var en egen kommun. Pappa jobbade som byggnadssnickare i och omkring Killeberg. Mamma skötte hemmet och det lilla lantbruket som såg till att hushållet i det närmaste blev självförsörjande.

– En trygg och harmonisk uppväxt hade vi, min storasyster som är tre år äldre och jag. Efter en sjuårig folkskola, som 14-åring, knallade Erland till arbetsförmedlingen i Osby och fick jobb på direkten.

– Det var på darriga ben som jag öppnade dörren till AB W. Erikson & Co. Jag hade hyfsade betyg och efter att ha blivit noggrant granskad av bland andra faktor Flodin fick jag jobb som typograflärling.

Intåget i fullmäktige

En fyraårig utbildning som i Erlands fall blev tre och ett halvt, sedan var han fullärd. Jobbet på tryckeriet blev en grogrund till hans politiska engagemang. En väl fungerande fackföreningsrörelse med starka band till socialdemokratin lockade Erland. 1965 blev han kassör i facket, gick flera utbildningar på Brunnsvik, Sveriges äldsta folkrörelsedrivna folkhögskola.

– Gemenskapen var fantastisk. De politiska diskussionerna likaså. Bland många andra fanns där Sture Ring (bland annat författare och företrädare för typografernas klubb på dagens Nyheter, red anm) , en profil som påverkade mig mycket, minns Erland.

Det skulle dröja till mitten av 70-talet innan Erland Nilsson gjorde sitt intåg på den politiska arenan i Osby.

– Vi var några som läste lokaltidningarna och tyckte att de sittande politikerna inte skötte sina uppdrag på ett tillfredsställande sätt efter kommunsammanslagningen, Osby, Lönsboda, Loshult och Visseltofta år 1974.

– Så här efteråt kan jag väl tycka att metoderna kanske var lite fula när det handlade om att byta ut folk, men det fick i alla fall till följd att jag vid valet 1976 blev ersättare i fullmäktige och året efter ordinarie i fullmäktige.

Och där skulle han stanna ända till år 2014.

Gick som på räls

Sedan kan man säga att det gick som på räls. Erland Nilsson visade framfötterna. 1986 blev han socialdemokratiskt oppositionsråd på halvtid. Anders Pettersson (C), var kommunalråd. Efter det gick de båda herrarna omlott. 1994 vann socialdemokraterna valet och Erland tog Anders Petterssons plats. Men det har egentligen varit av underordnad betydelse, rent praktiskt sett, vem som har varit i opposition eller kommunalråd av de båda. Samarbetet har löpt som en röd tråd genom årtiondena och satt sin prägel på politiken i Osby kommun. Centern och sossarna. Anders Pettersson och Erland Nilsson.

– Man tjänar på att vara överens, det är vi ett bevis på. Tillsammans såg vi till exempel till att förskolorna byggdes ut och att äldreomsorgen har legat och ligger på topp, för att nämna något. Så här i backspegeln lämnade vi tyvärr mögeldagis efter oss som andra fick ta itu med, men byggnadsfel är ju inget som politikerna kan lastas för, konstaterar Erland.

– Andra större frågor som vi har jobbat med, men som tar årtionden att beta av är riksväg 15, ett 30-årigt projekt som inte är i hamn förrän vägen dras utanför Lönsboda, även om vi nådde framgångar när den förbättrades i riktning Markaryd och Sydostlänken som ju ännu inte har landat, men är på gång. Annars har vi jobbat och fått igenom stora förbättringar när det gäller tågtrafiken med Krösatåget/Pågatåg och nystart av stationen i Killeberg

Hyllar vården

Men när Erland Nilsson blickar tillbaka, han och Anders Pettersson avtackades tillsammans med stor baluns år 2014, är det ändå framgången inom äldre- och vårdomsorgen som gläder hans hjärta mest.

Förra året hamnade han på Rönnebackens rehabilitering efter en olycka i skogen.

– Det gjorde vi bra! tänkte jag. Vilken fantastisk omsorg och vård. Två starka politiska partier i samverkan till kommuninvånarnas bästa.

Han passar också på att hylla kommunens tjänstemän.

– Det är så viktigt att politiker och tjänstemän kan fungera tillsammans och så har det varit under mina år.

Så när Erland nu blickar tillbaka känner han stor tillfredsställelse över vad han och hans politiska kamrater har åstadkommit.

– Sedan har det ju fortsatt i samma anda med duktiga politiker som Marika Bjerstedt Hansen (S) och Niklas Larsson (C). Det känns bra det också.

Erland Nilsson, 75
Foto: Maja Ögren Andersson

Utrikes

Migranter har fått lämna Ocean Viking

Ocean Viking vid hamnen i sicilianska Porto Empedocle på måndagen.
Ocean Viking vid hamnen i sicilianska Porto Empedocle på måndagen.
Foto: Fabio Peonia/LaPresse/AP/TT
Utrikes
Utrikes

180 migranter som i över en vecka har varit fast på det norskflaggade fartyget Ocean Viking i Medelhavet fick på måndagen stiga i land på Sicilien. Där eskorterades de av polis till ett annat fartyg i vilket de nu ska sitta i karantän för att minska risken för spridning av coronaviruset.

Efter att ha räddats vid fyra olika händelser den 25 och den 30 juni har migranterna, däribland 25 barn, väntat på besked om var de skulle kunna gå i land.

Både Italien och Malta har nekat Ocean Viking att gå i hamn, delvis med hänvisning till coronapandemin. Och ombord på fartyget hade situationen blivit desperat med slagsmål och flera självmordsförsök när beskedet om att fartyget tilläts angöra Porto Empedocle på sydvästra Sicilien kom i söndags.

Migranterna ska nu tillbringa två veckor ombord på karantänskeppet Moby Zaza.

Utrikes

Hongkongs ledare varnar "radikala"

Hongkongs ledare Carrie Lam. Arkivbild.
Hongkongs ledare Carrie Lam. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Hongkongs ledare Carrie Lam säger att man strikt kommer att tillämpa den nya säkerhetslagen.

– Jag varnar radikala för att försöka bryta mot denna lag eller gå över gränsen eftersom konsekvenserna är mycket allvarliga, säger Lam.

Den nationella säkerhetslagen, som trädde i kraft den 30 juni, innebär bland annat att den som anses skyldig till omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter riskerar livstids fängelse.

NÄSTA ARTIKEL