SD och Zlatan — då kopplade flest svenskar upp sig

Nyheter  - Det som berör många är det som syns, säger Lars Joelsson informationsansvarig på Telia, vars årliga Surfindex ger en bild av vad som fick Sverige att surfa flitigast under året.
Publicerad 28 december 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Zlatan och Sverigedemokraterna lockade många till att koppla upp sig. Scanpix
Zlatan och Sverigedemokraterna lockade många till att koppla upp sig. Scanpix

 - Det som berör många är det som syns, säger Lars Joelsson informationsansvarig på Telia, vars årliga Surfindex ger en bild av vad som fick Sverige att surfa flitigast under året.Den enskilt största toppen syns i mitten av november då Expressen publicerade filmen där högt uppsatta Sverigedemokrater (SD) uttalar sig rasistiskt och sexistisk — en händelse som också på dagen sammanföll med Zlatan Ibrahimovic otroliga måluppvisning i landskampen mot England.- Det är två nyheter som inbjuder till att dela information. När något är bildmässigt i kombination med att det berör många — då börjar det röra på sig. Och det här var en exceptionell dag.Breivik och snöoväderStarten på rättegången mot Anders Behring Breivik i april genererade också ett tydligt avtryck i nättrafiken, liksom årets första stora snöoväder som drog in över södra Sverige i slutet av november. Även prinsessfödseln märktes.En utmärkande tendens, i alla fall bland Telias kunder, var annars en kraftigt ökad användning av så kallade "on-demand-tjänster". 2012 tycks ha varit året då många definitivt tog kommandot över tv-tittandet.- Väldigt många gjorde sig fria från tv-tablån, säger Lars Joelsson.Lever på nätetInför 2013 finns en rad händelser som redan nu kan sägas kommer att ge mycket trafik. Dit hör prinsessbröllopet och Eurovisionsschlagern som arrangeras i Sverige. Men vilka de där händelserna som slår ut allt annat blir återstår enligt Joelsson alltid att se.- Det är när det riktigt oväntade inträffar som det verkligen händer.Vad säger årets surfande om oss?- Att vi lever våra liv på nätet, att vi delar våra upplevelser och att vi gör det med många fler än tidigare.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.