Applåd för appen som ska lära oss ge beröm

ledare Det handlar om appen som ska lära oss att ge varandra beröm på jobbet.
Publicerad 29 december 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Det handlar om appen som ska lära oss att ge varandra beröm på jobbet.Det är Adecco som ligger bakom appen som går under namnet "Berömutmaningen", dess syfte är att genom olika övningar lära arbetsgivare, anställda och kollegor att ge varandra beröm, inte minst att vi ska bli bättre på att ge oss själva beröm.Världen vimlar av appar att ladda ner till telefonen, men här är en med ett mycket bra och väl motiverad hjälp. Och nog behöver vi hjälp alltid. Människor och svenskar rent generellt är många gånger dåliga på att ge varandra positiva återkopplingar. Det finns i och för sig tillfällen då vår rädsla för konflikter gör att vi är även är väldigt rädda för att ge den negativa återkopplingen, men den är likväl mer förekommande än en uppmuntrande klapp på axeln.Effekten av att ge varandra beröm handlar inte om att förvandla arbetsplatserna till sockersöta platser där alla springer runt med fåniga leenden. Effekten kan bli mycket större än så. Studier visar att företag som regelbundet berömmer sina medarbetare blir mycket mer lönsamma. Sjukfrånvaron minskar också eftersom de anställda trivs bättre med sig själva och sitt jobb vilket i sin tur påverkar deras hälsa.En app som kan få dessa effekter får tummen upp av mig och jag inleder med att tacka mig själv för att jag hjälper till med att sprida informationen om "Berömutmaningen".

Dag Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.