Konst – om Lena själv får välja

Kultur och Nöje I det första avsnittet skapar den omtalade fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin en altartavla.
Publicerad 29 december 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Elisabeth Ohlson Wallin och Lena Philipsson. Foto: Robin Haldert/Scanpix
Elisabeth Ohlson Wallin och Lena Philipsson. Foto: Robin Haldert/Scanpix

I det första avsnittet skapar den omtalade fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin en altartavla. Framför den äger Skara domkyrkas första homovigsel rum.Lena Philipsson hade ett bekvämt läge när SVT ringde och ville göra tv med henne. Hon fick mer eller mindre fria händer att själv välja vad för slags program hon ville göra - så länge programmet innehöll Lena Philipsson. Lena Philipsson valde konst.- Dels för att det inte är gjort så mycket, och dels för att jag kommer från en kreativ familj. Mina föräldrar har målat ganska mycket tavlor hemma och själv är jag ju en pysselmaja som gör både det ena och det andra, säger sångerskan, som själv "målat några tavlor".

I "Konstkuppen" ska sex konstnärer, de flesta hemvändande, i varsin stad skapa ett verk som enligt ett pressmeddelande "gör avtryck". Samtliga beskrivs som "provokativa" konstnärer, något som Lena Philipsson inte riktigt vill skriva under på:- Nja. Jag tyckte att de var duktiga och att det var roligt att de hade olika uttrycksformer, som foto, installationer och skulpturer. Det är möjligt att någon tycker att det de gör är provokativt, men jag tycker inte det.

Först ut är fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin, känd kanske främst för "Ecce homo"-utställningen från 1998. Hon gör en altartavla med två Evor och två Adam i ömsinta omfamningar i paradiset.- Jag gör Sveriges första homoaltare, och det är för mig en ganska lång tanke. Egentligen ända sedan "Ecce homo". Då var det en jätteupprörd kvinna som kom in till mig och skrek: "Är det altartavlor du har gjort eller inte?". Jag har spunnit tanken sedan dess, säger hon.

Ohlsson Wallin, född och uppvuxen i Skara, gör altartavlan som en gåva till Skara domkyrka. Den första gayvigseln i domkyrkans historia hålls just framför hennes altare, och den känslosamma ceremonin visas i programmet.- Jag är så stolt så jag känner att nu kan jag dö. Nu är det gjort, nu finns det i historien. Man kommer att kunna gå tillbaka och se att "Här är två pojkar som gråter framför altaret". Det är ett stort mål för mig, säger Elisabeth Ohlson Wallin med ett lyckligt leende.

Kyrkan valde att tacka nej till gåvan, enligt konstnären för att den var en politisk handling som kyrkorådet inte ansåg hörde hemma i kyrkan.- Jag tyckte att det skulle vara så fräckt om min födelsestad skulle kunna erbjuda homosexuella som gifter sig ett sådant altare. Jag tänkte att nu har de världens chans att visa att de inte är så torra. Men de var så torra, suckar Ohlson Wallin.

Lena Philipsson beklagar att kyrkan inte ville ha presenten.- Det var synd. Personligen tyckte jag att tavlan blev väldigt fin och jag tror att den hade betytt mycket för alla hbtq-människor som hade kunnat identifiera sig med den, säger hon."Konstkuppen" får premiär på SVT den 9 januari.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.