Skotsk landslagstjej skrev på för Vittsjö

Sport Vittsjö ser ut att få en riktigt stark forwardsbesättning 2013.
Sport • Publicerad 31 december 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Vittsjö ser ut att få en riktigt stark forwardsbesättning 2013. Sofie Andersson är klar för en fortsättning och den gångna veckan har klubben gjort klart med KDFF:s Elin Nilsen och Jane Ross.–Det är en snabb, teknisk och målfarlig spelare. Jag höll nästan på att glömma den viktigaste egenskapen, hon är hårt arbetande också, säger Vittsjötränaren Thomas Mårtensson.23-åriga Ross spelar i det skotska landslaget och fick plats som reserv i det gemensamma brittiska lag som försvarade hemmafärgerna i OS i London. Hon har 44 A-landskamper och 13 mål på meritlistan.–Hon spelade för Skottland mot Spanien i play off-matchen i oktober, berättar Mårtensson.Den matchen avgjordes i förlängning där Vero Boquete såg till att säkra det spanska avancemanget med matchens sista spark. Därmed är Skottland borta från den svenska EM-festen nästa år.

Ross har varit på en liten skandinavisk turné där hon pratat med en dansk och tre svenska klubbar.–Men hon besökte aldrig oss. Hon erbjöds kontrakt av samtliga klubbar som hon hälsade på.Att Vittsjö blandade sig i leken om Ross var tack vare rekommendationer från mittbacken och landsmaninnan Ifeoma Dieke.–"Iffie" är inte den som i vanliga fall rekommenderar spelare, utan snarare tvärtom. När hon verkligen sa att den här tjejen ska vi satsa på vägde det tungt. "Iffie" pratade verkligen varmt om henne. Vi har även varit i kontakt med Ann-Helen Grahm, den förra assisterande förbundskaptenen i Skottland.

Mårtensson tror att Ross blir en fullträff.–Det känns rätt, spännande och så är 23 år en bra ålder.De senaste sex och ett halvt åren har Ross spelat för Glasgow City i skotska Premier League.– Den här säsongen röstades jag fram till spelarnas "Player of the year-award", berättar Jane Ross.Varför valde du Vittsjö?–Alla de andra klubbarna verkade också bra men nu har jag pratat med Thomas Mårtensson mer i detalj de senaste veckorna och var imponerad över vad han sa. Vittsjö verkar vara en ambitiös, hårt arbetande klubb med många bra spelare och personer runtomkring. Jag känner att jag kommer att passa in väl där.Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?–Som en kvick, attackerande spelare som gillar att skapa målchanser, göra mål och även jobba hårt för laget.Hur många mål blev det för Glasgow City den gångna säsongen?–Jag gjorde 40 mål på 27 matcher för klubben.Vad vet du om svensk fotboll?–Enligt min åsikt är damallsvenskan en av de starkaste ligorna i Europa, med många toppspelare. Jag har hållit mig uppdaterad med resultat och tabellen under den senaste säsongen och det verkar som en stark, konkurrenskraftig liga med många bra lag.Jane Ross anländer till Sverige lagom till försäsongsträningen inleds den 7 januari.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.