Bättre metoder ska stoppa fusk

Nyheter Efter en höst och vinter där avslöjanden om falsk oxfilé, falsk löjrom och hästkött i lasagne avlöst varandra kommer nu uppgifter om fusk med fisk.
Publicerad 2 april 2013 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Efter en höst och vinter där avslöjanden om falsk oxfilé, falsk löjrom och hästkött i lasagne avlöst varandra kommer nu uppgifter om fusk med fisk.BBC rapporterar om hur billigare arter ersatt dyrare fisk utan att det anges, till exempel när det handlar om panerad fisk.För att göra det svårare för fuskarna vill Livsmedelsverket ha effektivare kontroller i livsmedels- och restaurangbranschen och har äskat pengar hos regeringen, skriver dn.se.- Vi måste ha moderna instrument som kan avslöja manipulationer. Vi måste också ha människor som kan ge stöd till den lokala kontrollen för att nysta upp mer komplexa härvor, säger Pontus Elvingsson till TT.

Han säger att nu pågår ett arbete vid Livsmedelsverket för att formulera en strategi för att komma åt och hantera fusket.- I och med att vi har en global marknad blir vi mer utsatta för sådant och vi måste bli vassare på det på alla fronter. Då måste vi fundera på hur vi bäst kan organisera oss, säger Elvingsson.

Matilda Lundahl
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.