Finlands söta skatt

ledare Ser man på alkoholskatten kan denna även motiveras med att skatten täcker en del av de samhällskostnader alkoholen för med sig i form av våld och annat negativt beteende.
Publicerad 3 april 2013 • Uppdaterad 14 december 2021
Livets goda anser en del
Livets goda anser en del

Ser man på alkoholskatten kan denna även motiveras med att skatten täcker en del av de samhällskostnader alkoholen för med sig i form av våld och annat negativt beteende. Även om sockersug säkert kan upplevas som starkt mäter det sig ur detta perspektiv inte med alkoholens trista konsekvenser. Likväl orsakar både socker och fett en del ohälsa, men frågan är om en höjd skatt är det bästa svaret på att minska vår försötning. I Finland tror man det och sedan 2011 har man infört en skatt på sötsaker. Nu höjer man denna skatt och inför samtidigt skatt på läsk. Men man gör det utan att ha sett någon egentlig konsekvens som pekar på att människor minskar sin konsumtion, vilket kritiker anser visa att skatten endast är en skattekälla.

Även i Danmark har man varit på väg att införa en sockerskatt. Man ändrade sig dock när man insåg att den redan införda fettskatten innebar en ökad gränshandel. Både sockerskattsidén och fettskatten har därför skrotats.Visst är vår höga konsumtion av socker och fett ett hälsoproblem, men lite pekar på att en höjd skatt skulle få någon större hälsoeffekt. En verklig effekt hade i så fall krävt en chockartad skatt och i så fall i kombination med en sänkt skatt på maten som ingår i kostcirkeln. Men ett så radikalt grepp är det nog ingen regering som vågar sig på.Mindre uppseendeväckande i debatten om hur vi ska komma till rätta med vår sockerförbrukning är att satsa på upprepad information om sockrets negativa konsekvenser. Kläm in lite mer skolundervisning om nyttan av att sköta sin kropp och se till att genom roliga och pedagogiska kampanjer ge föräldrar bra argument till varför godispåsen var tvungen att gå ner i vikt.

Dag Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.